Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 2,5–4,5 cm átmérőjű, félgömb alakúból kiterülő, ellaposodó, nedvesen tapadós, szárazon fénylő felületű, a peremén röviden bordázott, színe fakó sárgásokker, rézvörös, rózsásvörös, a közepén gyakran sárgás foltokkal.
Lemezek: sűrűn állók, tönkhöz nőttek, a kalap pereménél kiöblösödők, fiatalon krémszínűek, éretten okkersárgák, törékenyek.
Tönk: 2–3,5 × 0,5–1 cm, hengeres, a tövénél néha kiszélesedő, kissé ráncos felületű, fehér színű, ritkán az alsó részén rózsás árnyalatú, az idősebb példányoknál sárgásbarna foltokkal.
Hús: puha, de törékeny állományú, fehér színű, a vágási felületen enyhén sárgásbarnán elszíneződő, enyhe ízű, jellegzetes szag nélküli vagy kissé gyümölcsös.
Spórák: 7–9 × 5,5–7 µm, oválisak, finoman tüskések, csíkosan összekötött felületűek. Spórapora sötét okkersárga (IVc).
Előfordulás: hegyvidéki fenyő- és lomberdőkben, kizárólag nyírek (Betula spp.) mikorrhiza partnereként ismertek előfordulásai. Nyártól őszig található. Magyarországon nagyon ritka faj (VL1).
Étkezési érték: nem ehető (Funga Hungarica).
Forrás: Albert László, 2009: Színes oldalak; Mikológiai Közlemények, Clusiana Vol. 48. No. 2.
https://www.123pilzsuche.de/daten/details/RotstieligerZwergtaeubling.htm
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A fajleírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2022.01.07).
![]() Fotó: Pelles Gábor | ![]() Fotó: Albert László |