Ez a gomba ehető.
Syn.: dohánybarna tejelőgomba
Kalap: fakó narancsbarna, gyakran dominál a zöldeskék árnyalat, többé-kevésbé zónázott.
Tönk: nem vagy csak alig gödörkés, fehéres, hamvas.
Hús: a kalapban kékül, a tönkben narancsszínű; narancsos tejnedve 20 perc után megvörösödik, enyhe, kissé kesernyés ízű.
Előfordulás: kéttűs fenyő alatt nő, hazánk nyugati részén nem ritka.
Étkezési érték: ehető.
Megjegyzés: nagyon hasonló az ízletes rizikéhez (Lactarius deliciosus). (Megjegyzés: a Funga Hungarica „nem ehető”-nek minősíti.)
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A fajleírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2021.10.19).
2021.10.21 Kerkefalva Fotó: Magai Beáta levelezőnk | 2021.10.08 Kerkefalva Fotó: Magai Beáta levelezőnk | 2021.10.08 Kerkefalva Fotó: Magai Beáta levelezőnk |
2021.10.08 Kerkefalva Fotó: Magai Beáta levelezőnk | 2020.10.10 Farkasfa közelében Fotó: Molnár Renátó levelezőnk | 2020.10.10 Farkasfa közelében Fotó: Molnár Renátó levelezőnk |
2020.10.10 Farkasfa közelében Fotó: Molnár Renátó levelezőnk | 2020.10.10 Farkasfa közelében Fotó: Molnár Renátó levelezőnk | 2020.10.10 Farkasfa közelében Fotó: Molnár Renátó levelezőnk |