Ez a gomba ehető.
Syn.: Xerocomus armeniacus, barackszínű tinóru
Kalap: 3–8 cm átmérőjű, gömbölydedből kiterülő, ellaposodó, sárgás, rózsás, vöröses színű, bársonyos-nemezes felületű, száraz időben finoman repedező.
Csöves rész: tönkhöz nőtt, bordákkal lefutó, hamar kitáguló szögletes pórusú, fiatalon citromsárga, később olajzöldes színű, nyomásra zöldülő.
Tönk: 4–10 × 0,6–1,2 cm, nyúlánk, hengeres vagy orsó alakú, sárga alapszínű, eltérően vörösen korpázott, a tövénél baracksárga.
Hús: vékony, puha, a kalapban krém-, a tönkben élénkebb sárgás, a tövében baracksárga, főleg a kalapban kékülő. A tönkbázisban vasszulfát hatására sötétzöldre színeződik. Savanykás ízű, enyhén gyümölcsillatú.
Mikroszkópos jellemzők: spórák 11,2–13,5 × 4,5–5,2 µm, sima felületűek, orsó alakúak. Kalapbőr 6–15 µm átmérőjű végsejtekkel, amiken kongóvörös hatására foltos mintázat látható. Spórapora olívzöldtől barnáig.
Előfordulás: savanyú talajú lomberdőkben, parkokban, főleg homokos, homokköves, meleg élőhelyeken tölgyek (Quercus spp.) alatt, nyártól őszig előforduló ritka faj (VL3).
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás:
Albert, L. (2014): Mikológiai Közlemények - Clusiana, Színes oldalak 53(1–2): 65–76.
Laessoe, T. Petersen, J. (2019): Fungi of Temperate Europe, vol. 1., Princeton University Press, Princeton and Oxford
Stefan Buczaczki (2012): Collins Fungi Guide
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Index Fungorum
Funga Hungarica
A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2022.01.05).
2024.06.11 Sukoró Fotó: Hege Norbert levelezőnk | 2022.06.19 Velencei-hegység, Sukoró Gyűjtő: Nagy Angelina, Albert László, Dima Bálint, Fotó: Dima Bálint | 2021.08.07 Rinyabesenyő Fotó: Vajda László levelezőnk |