Ez a gomba NEM EHETŐ.
Termőtest: 0,5–3 mm átmérőjű, csésze alakú. Belső felszíne sima, színe változatos: fehéres (lehet foltosodó), sárgás, kékeszöld, szürkészöld. Külső oldala kékeszöld, zöldeskék színű, nemezes.
Tönk: a csésze az aljzathoz rövid, legfeljebb 1,8 mm hosszú, többnyire központi, nyélszerű tönkrésszel kapcsolódik, melynek színe megegyezik a külső felszín színével, általában a bázis felé sötétedik.
Hús: nagyon vékony.
Mikroszkópos jellemzők: a spórák hialinok, hosszúkásak, orsószerűek, 1-(2) részre szeptáltak, 9-16 x 1,5-3,3 μm méretűek. A tömlők nyolcspórásak, amiloidok, méretük 75-100 × 6-7,5 μm. A parafízisek vékonyak (1-1,5 μm), végük lekerekített, szeptáltak, hialinok, kissé túlérnek a tömlőkön.
Előfordulás: korhadó lombos fák anyagán az év nagy részében; ritka.
Étkezési érték: nem ehető.
Hasonló fajok: Chlorociboria aeruginascens, melynek spórái kisebbek (5,5–8 x 4–4,5 μm) és a termőrétege jellemzően zöldebb. Chlorociboria aeruginella, mely lényegesen kisebb méretű, lágyszárú növények vagy lombos fák levelén jelenik meg.
Forrás: Thomas Læssøe, Jens H. Petersen (2019): Fungi of Temperate Europe
Liu D., Wang H., Park JS., Hur JS. (2017): The Genus Chlorociboria, Blue-Green Micromycetes in South Korea. Mycobiology 45(2): 57-63
A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.02.17).
2023.12.23 Geresdi dombság Fotó: Kovács Enikő levelezőnk | 2023.12.23 Geresdi dombság Fotó: Kovács Enikő levelezőnk | 2020.05.11 Debrecen Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk |
2020.05.11 Debrecen Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk |