Ez a gomba NEM EHETŐ.
Termőtest: 0,5-3 mm átmérőjű, fiatalon csészeszerű, fejlődés közben korongszerűvé válik. Belső oldala narancssárga, külső része viszont halványsárga. A csésze tönk nélkül rögzül az aljzathoz.
Mikroszkópos jellemzők: A spórák gömbölyűek, sima felületűek, hialinok, 10-11 μm átmérőjűek. A tömlő operkulátus, hengeres, 8-spórás, inamiloid. A parafízisek fonalasak, csúcsuk kissé felfújt, időnként 2 részre tagolódnak.
Előfordulás: ciprusfélék (Cupressus, Juniperus) avarján októbertől májusig.
Étkezési érték: nem ehető.
Hasonló faj: a Pithya vulgaris, amely nagyobb méretű, spórái nagyobbak és főként Abies fajokon fordul elő.
Megjegyzés: lelőhelyén, virginiai boróka (Juniperus virginiana) avarjában egy időben fordult elő a Pseudopithyella minuscula, Strobiloscypha cupressina, Trichophaea flavobrunnea (boróka-szőröscsészegomba), Chloroscypha alutipes (sárga boróka-csészegomba), Smardaea planchonis fajokkal.
Forrás:
- Sammut, C. (2011). Pithya cupressina (Ascomycota: Pezizomycetes, Sarcoscyphaceae): A new addition to the Maltese mycobiota. The Central Mediterranean Naturalist, 5(3-4), 54-55.
- Thomas Læssøe, Jens H. Petersen: Fungi of Temperate Europe
*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.01.25).
2020.12.12 Bánki Arborétum, Debrecen Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk | 2020.11.22 Bánki Arborétum, Debrecen Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk |