Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: tölgyfa-gereben*
Kalap: 5–20 cm széles, domború, lapos, végül bemélyedő, mogyorószínű, halványbarna, később sötétebb színű. Felülete fiatalon finoman pelyhes, nemezes, majd felrepedezik és háromszög, piramis alakú, körkörösen elhelyezkedő pikkelyek alakulnak ki.
Termőrétegtartó: csapos szerkezetű, tüskéi lefutók, az idősebb példányoknál akár 1,2 cm hosszúak is lehetnek, fehéres, szürkés, majd barnás színűek.
Tönk: kb. 8 cm hosszú és 2 cm széles, krémszínű, hengeres vagy gumós, apró bibircsek, tüskék borítják.
Hús: egyenletesen fehér vagy halványbarnás színű. Íze enyhe, gyenge, keserű utóízzel, fiatalon kellemes, édesgyökérre emlékeztető illatú, az öreg termőtestek szaga erőteljesebb, kevésbé kellemes.
Előfordulás: lombos fák (bükk, gesztenye, tölgy) alatt, savanyú talajon, nyáron és ősszel.
Étkezési érték: feltételesen ehető (amíg nem keseredik meg).
Forrás:
Vizzini A., Carbone M., Boccardo F., Ercole E. (2013): Molecular validation of Sarcodon quercinofibulatus, a species of the S. imbricatus complex associated with Fagaceae, and notes on Sarcodon. Mycological Progress 12 (3): 465–474.
*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.02.03). Köszönjük Dima Bálintnak a leírás ellenőrzését.
2020.09.06 Újhuta, Zempléni-hg. Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk | 2020.09.06 Újhuta, Zempléni-hg. Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk | 2020.09.06 Újhuta Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk |
2020.09.06 Újhuta Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk | 2019.08.10 Újhuta, Zempléni-hg. Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk | 2019.08.10 Újhuta, Zempléni-hg. Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk |
2019.08.10 Újhuta, Zempléni-hg. Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk |