Ez a gomba ehető.
Kalap: harang alakú, 15 cm-re is kiterülhet, de így is púpos közepű marad. Szélétől a csúcsa felé feltűnően mély és széles ráncok, redők húzódnak. A szélén egészen halvány szalmasárga, csúcsa felé sötétebb okkerbarna, gyenge lilás árnyalattal.
Lemezek: agyagbarna színűek, élük fehéres.
Tönk: kissé gyökerező, a gallér felett fehéres, gyenge bordákkal, alatta halvány ibolyás, barnás, több nyálkás sávval.
Hús: fehér, gyenge mézillatú.
Előfordulás: lomberdőkben.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 3.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Viktor, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Szűcs Viktor, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Dima Bálint |