MIGE
2024. július 22.
Magdolna

Élénkszínű kenyérgomba* - Lactifluus oedematopus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Kalap: 30-70 mm átmérőjű, kissé domború vagy lapos, közepe benyomott, tölcséresedő; széle fiatalon aláhajló, majd ellaposodó; felülete száraz, bársonyos, lehet hamvas, néha repedező, nem vagy finoman ráncos; intenzív narancssárga, vörösesbarna, téglavörös színű, széle felé halványodik; sérülés hatására barnára színeződik.

 

Lemezek: kis foggal vagy fog nélkül lefutók, halvány sárgák, fehéresek, krémszínűek, nyomáshelyeken barnára színeződnek, különböző hosszúságúak, élük sima és egyszínű.

 

Tönk: 25-70 x 10-20 mm, hengeres, lefelé vagy felfelé keskenyedő; felülete száraz, bársonyos, néha finoman hosszirányban érdes, sárgásbarna, narancsbarna, a teteje felé halványabbá, sárgásabbá válik; nyomásra barnára színeződik.

 

Hús: kalapban és a tönkben is kemény és merev, fehéres, vágás után gyorsan megbarnul, szaga és íze is kellemes, enyhe vagy inkább édeskés. Tejnedve nagyon bőséges, ragadós, fehér és kissé vízszerű, leválasztva néha barnává színeződik, a lemezeken megbarnul; kellemes, enyhe ízű. FeSO4-ra húsa és a felülete szürkészöldre színeződik.

 

Mikroszkópos jellemzők: spóra (6,9-)7,5-10,1(-10,3) x (6,3-)6,7-9,2 µm, gömbölyű, gömbölyded, amiloid, hálózatos ornamentációval, néha elszigetelt dudorokkal; bazídium 45-72 x 10-15 µm, bunkós vagy orsó alakú, 4-spórás.

 

Előfordulás: vegyes lombhullató erdőkben, vegyes lombos-tűlevelű erdőkben, tápanyagban gazdag talajon, júliustól szeptemberig.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Hasonló fajok: a kenyérgomba (Lactifluus volemus) és a félbarna kenyérgomba* (Lactifluus. subvolemus), amelyek kalapbőrében lévő szőrök hosszabbak 60 µm-nél (85-125 µm hosszúságúak), az utóbbi halványabb sárgás színű.

 

*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).

 

Forrás:

Van de Putte, K; Nuytinck, J; De Crop, E; Verbeken, A. (2015): Lactifluus volemus in Europe: Three species in one – Revealed by a multilocus genealogical approach, Bayesian species delimitation and morphology. Fungal Biology. 120(1):1-25

Petersen, J. (2019): Fungi of Temperate Europe, vol. 1., Princeton University Press, Princeton and Oxford, p. 416.

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

Index Fungorum

 

A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2022.02.08).

 


IX. MIGE Szakmai Napon
IX. MIGE Szakmai Napon
2018.07.08 Zubogy
Fotó: Dima Bálint
 
MIGE szakmai napon
MIGE szakmai napon
2018.07.07 Fónagyság
Fotó: Molnár Rudolf
 

Vissza a fajlistához