Ez a gomba ehető.
Termőtest: kucsmára és tönkre különíthető, melyek együregűek. A kucsma széle folyamatosan megy át a tönkbe.
A kucsma 3-7 cm széles, kúpos vagy ovális; méhsejtszerű, erősen szabálytalan elrendeződésű bemélyedések borítják, ezek belső felületén helyezkedik el a termőréteg. Színe feketéstől szürkésbarnáig, öregedve vörösestől egészen hamuszürkéig lehet.
A tönk vastag, 2-5 cm-es, színe fehértől krémszínűig, néha sárgásokker, hosszanti ráncos, alapja felé kiszélesedő és erősebben barázdált.
Hús: vékony, kissé porcos; jellegzetes illata különösen főzés közben erős; jóízű.
Spóra: elliptikus, sima, 19-22 x 10-15 µm. Spórapora világos okker.
Előfordulás: áprilistól május elejéig, füves, nedves helyeken, ligetes erdőkben, erdőszélen, sövények mellett, gyümölcsösökben, általában az ízletes kucsmagombáéhoz hasonló termőhelyeken. Magyarországon nem ritka.
Étkezési érték: ehető, ízletes gomba, de nyersen fogyasztva allergiát okozhat! (!!!)
Megjegyzés: a fajt a kucsma túlnyomórészt szürke színei és a bemélyedések rendkívül szabálytalan megjelenése jellemzik. Genetikai vizsgálatok alapján minősítették önálló fajnak.
Forrás: http://mycorance.free.fr/valchamp/champi20.htm
https://www.insectimages.org/browse/taxthumb.cfm?fam=311&genus=Morchella
Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2019.01.13).
2023.04.22 Vértes Fotó: Mokánszki Gabriella levelezőnk | Kocsányos tölgyes száraz talaján 2018.04.21 Inárcs-Csévharaszt Fotó: Boros Lajos, genetikai vizsgálat: Dima Bálint | Kocsányos tölgyes száraz talaján 2018.04.21 Inárcs-Csévharaszt Fotó: Boros Lajos, genetikai vizsgálat: Dima Bálint |
Réten, közelben lomberdő 2018.04.20 Ócsa, Selyemrét Fotó: Boros Lajos, genetikai vizsgálat: Dima Bálint | Réten, közelben lomberdő 2018.04.20 Ócsa, Selyemrét Fotó: Boros Lajos, genetikai vizsgálat: Dima Bálint | Réten, közelben lomberdő 2018.04.20 Ócsa, Selyemrét Fotó: Boros Lajos, genetikai vizsgálat: Dima Bálint |