Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 1,5-5 cm átmérőjű, domború, kiterülve széle hullámos lesz, közepe olykor benyomott; sötét vörösbarna színű, széle gyakran halványabb, higrofán, kiszáradva fakul.
Lemezek: eleinte fehéresek, majd krémszínűek, sárgásak; enyhén sűrűn állók, felkanyarodók.
Tönk: 2-7 cm hosszú, 2-6 mm vastag, gallérja nincs, hengeres, sima, bázisa enyhén hagymás és finoman szőrös, csúcsa világosabb; színe vörösesbarna.
Hús: a kalapban vékony, fehéres, szaga fanyar, íze enyhe, olykor kesernyés.
Spóra: hosszúkás ellipszoid, áttetsző, 4,5-6 x 2,5-4 μm. Spórapora fehér.
Előfordulás: júniustól októberig, vegyes erdők humuszban gazdag talaján, alkalmanként mulcson, kisebb csoportokban nő. Talajlakó szaprotróf. Magyarországon ritka.
Étkezési érték: nem ehető (Funga Hungarica).
Megjegyzés: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017) és más források is ehetőnek jelölik, azonban ritkasága miatt mindenképpen kíméletet érdemel!
Hasonló fajok: a Gymnopus dryophilus-tól elsősorban sárgás lemezeivel különbözik.
Forrás: https://www.first-nature.com/fungi/gymnopus-ocior.php
https://www.123pilze.de/DreamHC/Download/GelbblRuebl.htm
Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
MycoBank
Funga Hungarica
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2018.11.05).
Házikertben 2021.05.21 Hódmezővásárhely Gyűjtés, fotó: Kovács Zsolt, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | Házikertben 2021.05.21 Hódmezővásárhely Gyűjtés, fotó: Kovács Zsolt, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | Házikertben 2021.05.21 Hódmezővásárhely Gyűjtés, fotó: Kovács Zsolt, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint |