Ez a gomba ehető.
Kalap: 5-11 cm átmérőjű, fiatalon gömbölyded, később kiterülő; fehéres vagy halvány okkeres, sugarasan szálas vagy pikkelyes, a peremén gyapjas, a pikkelyek megbarnulók.
Lemezek: keskenyek, sűrűn- és szabadon állók, élénk rózsaszínűből feketés barnára színeződnek, a lemezélek fertilisek.
Tönk: rövid, vaskos, 2-5 x 0,8-1,5 cm, a tövénél elvékonyodó, fehéres, a tövénél okkeresedő, gyengén fejlett, múlékony gallérzónával.
Hús: fehér, fiatalon enyhén rózsásodó, a tönk tövénél többé-kevésbé okkeres, kellemes gomba illatú. Íze jó, de az öregeké már fanyar.
Spóra: ovális, méretük 8,5-10 x 6 µm, többnyire jól fejlett csírapórussal.
Előfordulás: szikes legelőkön, sztyeppréteken, puszták rövidfüvű gyepjében. Az erősen legeltetett, nagyon trágyás részeken gyakoribb. Nyár közepétől késő őszig terem, kisebb boszorkányköröket is alkothat.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás:
Albert, L. (1996): Mikológiai Közlemények - Clusiana, Színes oldalak 35. (1-2): 9-20.
Dr. Rimóczi Imre (2007): Gombaválogató 2, Szaktudás Kiadó Ház, Budapest
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
Index Fungorum
A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.12.20).