Ez a gomba ehető.
Syn.: Lycoperdon spadiceum, gesztenyebarna pöfeteg, gyökeres pöfeteg, szürkésbarna bimbóspöfeteg
Termőtest: 2-4 cm magas, körte formájú, fiatalon fehéres-szürkés, majd okkerszínű, végül barnás.
Külső burok: elszórtan tüskés-szemcsés, tüskék inkább a termőtest alján találhatók. Felülete idővel lecsupaszodó, szárazon repedezhet.
Belső burok: sima, érés közben szürkés, éretten okkerbarna.
A tönkszerű meddő rész sejtes-kamrás, alján gyakran az aljzatot összetartó, fehéres, gyökérszerű micéliumzsinór látható.
Spóra: pontozott, finoman szemcsés, 3,5-5 µm. Spórapora olívbarna.
Előfordulás: VI-IX; erdőn kívül, füves területeken, tápanyagban szegény, természetes gyepekben, legelőkön nő. Talajlakó szaprotróf. Magyarországon gyakori.
Étkezési érték: fiatalon ehető, amíg a belseje fehér. (!!!)
Hasonló fajok: a szélesszájú pöfeteg termő és meddő részét a keresztmetszetben jól látható pergamenszerű hártya választja el egymástól; a szürke pöfetegnek nincs meddő része.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Finy Péter: Ismerjük meg a pöfetegféléket (II. rész), Magyar Gombász 42. szám
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
MycoBank
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2017.11.28).
MMT tanulmányi kirándulás 2017.09.30 Halápi-erdő Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Finy Péter | MMT tanulmányi kirándulás 2017.09.30 Halápi-erdő Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Finy Péter |