Ez a gomba ehető.
Syn.: Collybia dryophila, rozsdástönkű fülőke; vékonytönkű fülőke
Kalap: 3-8 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, krémszínű, közepe kissé sötétebb vagy rozsdasárgás, sárgásbarnás, nedvesen sötétebb, hamar kifakuló, felülete sima, csupasz.
Lemezek: a tönkhöz nőttek vagy felkanyarodók, sűrűn állók, keskenyek, fehérek, halványsárgák.
Tönk: 2-8 cm hosszú, 0,2-0,4 cm vastag, hengeres vagy kissé gumós, néha csoportos, rozsdabarna vagy kalapszínű, felülete sima, fénylő, alján fehéres vagy hússzínű micéliumszálak lehetnek.
Hús: a kalapban igen vékony, törékeny, a tönkben szálas, rostos, szagtalan vagy kissé tésztaillatú, nincs különösebb íze.
Előfordulás: májustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de csak a kalapja. (!!!)
Megjegyzés: több hozzá hasonló rokon faj létezik, de ezek kellemetlen szagúak, nem ehetők. Az ehető mezei szegfűgombával téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2008.07.19 Borsodgeszt Fotó: Hodobay Mária | 2008.05.16 Miskolc, Csanyik Fotó: Hodobay Mária | 2008.05.16 Miskolc, Csanyik Fotó: Hodobay Mária |
2008.05.16 Miskolc, Csanyik Fotó: Hodobay Mária | 2007.08.15 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.11 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |
2006.08.16 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |