Ez a gomba ehető.
Kalap: 3 – 6 (8) cm széles, kékes, ibolyás, szürkésibolyás, gyakran szürkésolív vagy bíboros árnyalatú, felülete deres, finoman szemcsés.
Lemezek: fehérek.
Tönk: fehér.
Hús: fehér marad, később kissé megpuhul, íze enyhe.
Spóra: szemcsés, kissé hálózatos, csaknem kerek 6,5-9 (10) x 6-7 (8) µm. Spórapora fehér.
Előfordulás: V-X; lucosokban, főleg hegyvidékeken, hazánkban ritka gombafaj.
Hasonló fajok: a deres galamgomba (Russula parazurea) lemezei krémszínűek, jodoformszagú galambgomba (Russula turci), a törékeny galambgomba (Russula fragilis) csípős ízű faj.
Étkezési érték: Ehető, de ritka faj, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szilvásy Edit jegyezte (2015.11.03.).
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Mikroszkópos fotó: Szilvásy Edit |