Ez a gomba NEM EHETŐ.
A kalap 1-5 cm átmérőjű, matt, hamvas és kissé bársonyos, néha kicsit bordázott, sötétbarna-sötétbronz színű.
A lemezek: a tönkhöz nőttek vagy egy kicsit lefutók, tejeskávé barnák, élük világosabb, és finoman fogazott.
Tönk: 1 - 5 x 0,2 - 0,5 cm, fehéres-drappos.
Húsa: krém vagy barnás színű. Íze édes, illata kellemes, kissé gyümölcsös.
Spórák: 8-9.5 x 4,5-6 µm, bab alakú, csírapórus nélkül.
Élőhelye: erősen korhadt lombos fákon.
Étkezési érték: ismeretlen. Ritka, kímélendő gomba.
Forrás: Le guide des champignons France et Europe / Guillaume Eyssartier - Pierre Roux
MycoBank
Megjegyzés: *A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
A leírást a forrás alapján Szilvásy Edit készítette (2015.07.14.).
2016.09.08 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.09.08 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.09.08 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2016.09.08 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.09.08 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2015.07.04 Bükk, MIGE Szakmai Napok Fotó: Abádi Eszter, határozás: Albert László |
2015.07.04 Bükk, MIGE Szakmai Napok Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László |