Ez a gomba ehető.
Syn.: Cantharellus cibarius var. ferruginascens
Kalap: 2-6 cm, eleinte szabálytalanul domború, majd kiterülve nyomott vagy kissé köldökös, néha tölcséres, selymesen sima, rozsdabarnán foltosodik, széle hullámos.
Termőréteg: eres, ráncos, halvány sárgás-krémszínű, rozsdabarna, szabálytalanul elágazó, mélyen lefutó.
Tönk: 2-4 cm, hengeres vagy lefelé kúpos, néha lapított, pikkelyes-bordás, rozsdabarnán foltosodik.
Húsa vékony, krémszínű, íze enyhe, szaga nem jellemző.
Spóra: nagyjából ellipszoid, sima, 7,5-10 x 5-6 μm, nem amiloid. Spórapora krémszínű.
Előfordulás: nyártól őszig; lomb- és olykor tűlevelű erdők avarján, gyakran kis csoportokban, seregesen vagy csomókban. Magyarországon nem ritka.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Collins – Fungi Guide
Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2018.02.02).
2014.08.09 Bükk, Hoór-völgy Fotó: Szűcs Béla | 2014.08.09 Bükk, Hoór-völgy Fotó: Szűcs Béla | 2014.08.09 Bükk, Hoór-völgy Fotó: Szűcs Béla |
2014.08.01 Zempélni-hg., Rudabányácska Fotó: Szűcs Béla | 2013.10.04 Zalacsány Fotó: Papp Tibor levelezőnk | 2013.10.04 Zalacsány Fotó: Papp Tibor levelezőnk |
2010.09.24 Bükk Fotó: Magyar Józsefné, határozás: Albert László | 2010.09.24 Bükk Fotó: Magyar Józsefné, határozás: Albert László | 2010.09.24 Bükk Fotó: Magyar Józsefné, határozás: Albert László |