Ez a gomba ehető.
Syn.: Boletinus cavipes, csöves tinóru, csövestönkű tinóru
Kalap: 5-10(15) cm átmérőjű, domború, púpos középpel, esetleg tompa kúp alakú, széle sokáig begöngyölt, cafatos, fehéres burokmaradványokkal, felszíne száraz, sugarasan szálas vagy pikkelyes- pelyhes, színe narancsbarna vagy aranybarna, esetleg rozsdabarna, lehet aranysárga is (var. aureus Rolland).
Tráma, termőréteg: keskeny, lefutó, a pórusok tágak, szabálytalanul hosszúkás keresztmetszetűek, élénk sárgából idővel olívzöldre változnak.
Tönk: szabálytalanul hengeres, üreges, 3-7 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, felszíne sárga alapon barnás szálazottsággal, pikkelyezettséggel gallér szabálytalan, hártyás, fehéres.
Hús: puha, sárgás, íz és szag nem jellegzetes.
Termőhely és idő: domb- és hegyvidéki faj, kizárólag vörösfenyővel mikorrhizás, nyáron és ősszel.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Borsicki Imre levelezőnk | ![]() Fotó: Borsicki Imre levelezőnk | ![]() Fotó: Borsicki Imre levelezőnk |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Koscsó János | ![]() Fotó: Lukács Zoltán |