Ez a gomba ehető.
Kalap: 4-8 cm átmérőjű, domborúból ellaposodó, csupasz, nedvesen tapadós, szárazon beszakadozó, az idősebb példányok pereme kissé bordás, rózsás-vörös, lilás-borvörös, sárgásan vagy barnásan foltosodó, ritkán sárgászöld színű (var. luteovirens), öregen megfeketedő.
Lemezek: sűrűn állók, tönkhöz nőttek, a kalap pereméhez öblösen illeszkedők, törékenyek, fiatalon krémsárgák, éretten tojássárgák, nyomásra lassan szürkülnek.
Tönk: 4-10 x 1-2 cm, hengeres, a tövénél elvékonyodó vagy bunkós, kissé ráncos felületű, fehér színű, de néha a tövénél rózsásvörös árnyalatú, idős korban szürkülő.
Hús: fiatalon kemény, később törékeny, fehér színű, enyhén vörösödő, később megszürkülő, enyhe ízű, nincs jellegzetes illata.
Termőhely: melegkedvelő lomberdőkben, mésztartalmú talajokon, főleg tölgyek, de ritkán bükk alatt előforduló, nyáron termő faj.
Étkezési érték: Bár ehető, de hazánkban ritka faj (VL: 2). Ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén. (!!!)
Forrás: Mikológiai Közlemények Clusiana Vol. 47. No. 1. 2008.
Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.08.10 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.08.10 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.08.10 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2012.08.15 Bükk, Csanyik Fotó: Szűcs Béla | 2012.08.15 Bükk, Csanyik Fotó: Szűcs Béla | 2012.08.15 Bükk, Csanyik Fotó: Szűcs Béla |
2012.08.15 Bükk, Csanyik Fotó: Szűcs Béla | 2012.08.15 Bükk, Csanyik Fotó: Szűcs Béla | 2012.08.15 Bükk, Csanyik Fotó: Szűcs Béla |
2012.08.15 Bükk, Csanyik Fotó: Szűcs Béla | 2010.08.25 Remeteszőlős Fotó: Dima Bálint |