Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Kénsárgatejű tejelőgomba
Kalap: 3-5 (7) cm, domborúból hamar kiterülő, közepe lehet kissé bemélyedő, de kis púp is lehet rajta, széle aláhajló, csipkés felszíne sima, színe agyagbarna vagy bőrbarna.
Lemezek: sűrűk, tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, barnássárgák vagy agyagszínűek.
Tönk: 2-5 x 0,5-1 cm, hengeres, sima, kalapszínű vagy fahéjszínű, csúcsa lehet lazacszínű.
Hús: törékeny, puha, halvány kalapszínű, tejfehér, halvány krómszínűre változik, íze csípős.
Termőhely és idő: lomberdőben, nyártól őszig. Déli elterjedésű.
Spóra: spórapor krémsárga, spóra 6,5-8,5 x 6-7 µm, majdnem gömb alakútól széles elliptikusig, a tüskék
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: jellegzetesen egyszínű termőteste, sárguló teje és csipkés kalapszéle miatt más fajjal nem téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |