Ez a gomba ehető.
Syn.: Hydnobolites tulasnei; Hydnotrya carnea; gödrös szarvasgomba; rózsás gödrös-szarvasgomba, rózsás szarvasgomba, vörösbarna szarvasgomba
Termőtest: 2-5 cm széles, kerekded, veseformájú, húsvöröses, vörösbarna.
Külseje: gödörkés, barázdált.
Belseje: agyvelőszerűen tekervényezett, számos szabálytalan, labirintusszerű üregből áll, amelyek helyenként a felszínre nyílnak, a tekervények idővel vörösesbarnásak, az üregek felülete fehéres.
Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, főleg tölgy alatt nő; hazánkban ritka; mikorrhizás.
Étkezési érték: ehető, de ritka, ha esetleg megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén. (!!!)
Megjegyzés: a faj nevével ellentétben a koronggombák rokona.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Dénes | ![]() Fotó: Szilvásy Dénes | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit |