MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Előadás - főzéssel és kóstolóval

(Issekutz Mária beszámolója)

 

A szeptember 10.-i elméleti foglalkozásunk már a tervezése idején is izgalmasnak ígérkezett: Hodobay Marika javaslatára és szervezésével a gombás ételkészítés gyakorlati oldalából kaptunk ízelítőt, hivatásos szakács közreműködésével, az elkészített ételek kóstolásával. A Szentpáli Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskola Vendéglátó Tanüzemében Luterán Lajos tanüzemvezető hét gombás ételt készített számunkra a szemünk előtt, jó humorú előadással fűszerezve.

A foglalkozást megelőző napon az egyesületünkből verbuválódott szabadcsapatok a szélrózsa minden irányában járták a környező erdőket. Gomba kellett mindenáron, hogy a jövendő szakácsok gyakorolhassák a gombás ételek készítését, amelyeket majd - nem utolsó sorban - mi kóstolgathatunk.

Akiknek sikerült az élet, illatos gombákkal teli kosarakkal térhettek vissza. Ám akiktől elpártolt a szerencse, azoknak csak gyaloglásban volt részük. A mi csapatunk 18 kilométert ment kb. fél kiló gombáért. De minden jó, ha jó a vége, volt miből főzni bőven.

A tanműhely vezetője és tanítványai a gombák sokféle felhasználási módját kitűnő ételsorral mutatták be. Sok étel a szemünk láttára készült, a készítésmód részletes ismertetésével. Sokan jegyzeteltek szorgalmasan közülünk. Közben arra is került idő, hogy a falaknál csillogó főzési, étkezési segédeszköz tárlók tartalmával ismerkedjünk.

A gombakóstoló fényét nagymértékben emelte a szarvasgomba felhasználása. Olyan ő a gombák között, mint az álruhás tündér a mesében. Külsőleg jelentéktelen, sötét színű, gyökérgumóhoz hasonlító valami. Ám ha kettévágjuk, világos húsának fűszeres aromája belengi a környezetét. Hódolattal szippantgattuk illatát, amíg a reszelő alatt be nem fejezte küldetését, a "Pulykamell csíkok Sztroganov módra" nevű ételkreációt fűszerezve.

A kóstoló a következő gombás ételekből állt:

  • Majonézes gombasaláta
  • Tárkonyos gombaleves
  • Sajtos gombanyárs
  • Pulykamell bíbornok módra
  • Zöldséges gombasaláta
  • Pulykamell csíkok Sztroganov módra
  • Gombakrémbe panírozott rántott hús

Nagy tapssal köszöntük meg a kitűnő vendéglátást, felajánlva jövőbeni együttműködésünket is.

 

Megpróbáljuk majd közzétenni a honlap „receptek" rovatában az ételek részletes készítésmódját, amint a jegyzetekből összerakjuk. Türelem! (Szerk.)