MIGE
2024. május 21.
Konstantin

Rönkfák, tuskók és dorongfák oltása köldökcsap gombacsirával

(Darai Balázs írása)

(Fotó: Szaniszlai Nagy Éva)

 

A gombatermesztés házi, kedvtelésszerű megoldása szinte minden gombatermesztéssel foglalkozó könyvben le van írva. Ismertetik a felhasználható faanyagot, a gombával történő oltás technikáját, az átszövetés módját és a termesztés feltételeit. Felsorolják a szerzők a termeszthető gombafajok listáját, feldolgozási-, elkészítési technikájukat, és utalnak a gombák egészség megőrző hatására is.

A leírásokat követve a fa tápanyagon történő gombatermesztés egyszerűen megvalósítható. Nem kell hozzá más, csak a gombatermesztésre alkalmas fa megfelelő méretű darabja, az adott gombafaj csirája és a szükséges klíma biztosítása. Talán ezért olyan elterjedt a mai napig is ez a régi és egyszerű módszer, ami csak némileg változott, korszerűsödött és alkalmazkodott napjaink technikai lehetőségeihez az utóbbi években. Erről a változásról, az általa nyújtott előnyökről, az egyszerűsödött oltás módjáról adok tájékoztatást a gombatermesztés iránt érdeklődőknek az alábbiakban.

 

Oltás 1

 


A rönkök oltására eddig a vágási felületre terített gombacsirát használták a termesztők. Újabban előállítanak és árulnak bükkfából készített köldökcsap gombacsirát is. Ez a bútoriparban használt rögzítő elem át van itatva tápanyagban gazdag nedvesítő folyadékkal, majd sterilizálás után átszövetik a termesztendő gomba micéliumával. Árusításra ez kerül a gombatermesztők számára. Ennek felhasználása megkönnyíti és egyszerűsíti az oltási munkát, amit az alábbiak szerint végzünk el.

A rönkök oltásához elektromos fúrógépet, csipeszt és egy kalapácsot használunk. Helyezzük a rönköt fűrészbakra, jelöljük ki az oltási pontokat és fúrjunk lyukakat a megjelölt pontokon 4-5 cm mélységig. Ebbe a furatba beleállítjuk a köldökcsap gombacsirát és a kalapáccsal beütjük a lyuk aljáig. A szabadon maradt felületet a fertőződéstől és kiszáradástól védjük. Erre alkalmas az olvasztott gyertyaviasz, a méhviasz és az oltóviasz is, amivel bekenjük az oltási felületet.

Az általánosan használt köldökcsapok átmérője 8 mm. A rönkfába a lyuk fúrásához 8-8.5 mm vastag fúrót használunk. A furatok távolsága keményfánál 5-6 cm, míg puhafánál akár 20 cm is lehet. Az oltási távolság meghatározásánál legyünk figyelemmel az adott gombafaj átszövő képességére és az átszövő terem hőmérsékletére is.

 

Oltás 2

 


A módszer előnye, hogy egyszerű eszközökkel jó és gyors munkát tudunk végezni. A gombatermesztés további feladatai megegyeznek a rönkös termesztésről a szakkönyvekben leírtakkal.

A köldökcsap gombacsira beszerzéséről, valamint a termesztéssel kapcsolatban az érdeklődőknek tájékoztatást adok a 20/48-000-46-os telefonszámon.

Miskolc, 2005. szeptember 29.

Darai Balázs