A Corvin kiadó gondozásában 2012. tavaszán megjelent Erdélyben a „Négy évszak gombás ételei" című receptes könyv. A könyv nem csak az erdők-mezők gombagyűjtőinek szól, találhatnak benne a boltban, piacon termesztett gombát vásárlók is recepteket.
A több mint 100 receptből 22-t a kiadó válogatott más szerzőktől, hogy a mi receptjeink erdei gombás túlsúlya ne húzza a mérleget egy irányba, változatos legyen a gombakínálat a bóti' csiperkétől a vargányán át a szarvasgombáig.
Szegénynek kenyere, gazdagnak fűszere - tartja egy régi mondás. Receptgyűjteményünkkel a gombából, gombával készült ételek elkészítésének leírásával szerettük volna e "bölcsességet" felülírni, hogy a gomba mindannyiunk konyhájának kedvelt fűszere, korszerű tápláléka legyen.
Melyik főzési alapanyagunk ízéről tudjuk elmondani, hogy olyan változatos, mint a gombáké? A gomba lehet hal-, kajszibarack-, fokhagyma illatú, békacomb-, velő-, mogyoró -, dió-, ánizs-, csípős-, savanykás-, Uram bocsá' még élvezhetően keserű ízű is.
Van élet a gomba pörköltön túl is! Gombával lehet egyszerű-, de étel-remekműveket is készíteni. Használjuk ki szemünket gyönyörködtető, változatos piros, kék, zöld, narancs, fehér, barna, fekete színűket ételeink díszítésére, változatos ízüket ízlelőbimbóink kényeztetésére, emésztőnedveink serkentésére.
A könyvünkben szereplő gombás receptek kipróbálása mellett szeretnénk, ha kedvet kapnának a bátor újításokhoz, fantáziájuk szabadon engedéséhez is. A gombát, mint fűszert, tegyék bátran megszokott ételeikbe, s megtapasztalhatják, hogy felfrissíti, megújítja azokat. A könyvben szereplő ételek egy része csupán egyszeri alkalomra készült, családi ünnepre. Valljuk, hogy legszemélyesebb dísze az ünnep asztalnak a saját kézzel készített étel. Erről szól a mi „négykezes" konyhánk is.
2012 tavaszán szeretettel ajánlja az olvasóknak: Szilvásy Edit és Szilvásy Dénes
A „Négy évszak gombás ételei" című könyv kapható Magyarországon a Relay, In medio hálózatokban, valamint a Tesco, Spar, Coop, CBA üzletekben.
Ára 990 Ft.