MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Gomba szakellenőrök versenye 2006.

(Várhidy Zsuzsanna írása)

 

A szerkesztő megjegyzése : Zsuzsanna állandó levelezője weblapunknak. Amikor megtudtam, hogy indul a gomba szakellenőrök versenyén, megkértem, írjon róla számunkra néhány sort. A múlt évek versenyeiről csak másodkézből hallottunk, pedig sokunkat érdekel a téma. Íme az írás!

*********************************

A versenyt a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága rendezte, a Rákóczi téri vásárcsarnokban, 2006. október 10.-én. A szervező Lovász Károly. A részvevők az ország minden nagyobb piacán dolgozó gomba szakellenőrök, hivatalos meghívóval. Mint megtudtam, ez a verseny még nem kötelező a piaci gombavizsgálóknak, bár tervezik, és egyelőre következménye sincs annak, ha valaki rosszul teljesít. Ez változtatást kívánna, és már tervezik, hogy a bizonyos százalék alatt teljesítőknek újra vizsgát kellene tenni.

 A verseny megrendezése lassan hagyományosnak mondható - ez már a VII. volt. Hatvan fajt kell azonosítani és harmincöt perc áll rendelkezésre, ezt nemlehet túllépni. Meg kell adni a faj nevét, árusíthatóságát. Száznyolcvan pontot lehet elérni. Minden jól beazonosított gombáért három pont jár. Az árusíthatóság jelölésének elmulasztása két pont levonás, vagy tévesen árusíthatónak írt gomba szintén két pont mínuszt jelent. Súlyos vagy halálos mérgezést okozó gombák téves meghatározása, fel nem ismerése esetén a versenyzőtől fajonként öt pontot vonnak le.

 A mostani verseny nagyon nehéz volt, a gombák állaga miatt. Voltak benne komoly fejtörést okozó fajok is. A résztvevők száma negyven valahány volt, pontosan nem tudom. A listán csak 38-an szerepelnek, mert az értékelhetetleneket nem is írták fel.

A verseny rendezése jó volt. Az érkezőket már feliratok tájékoztatták, merre van a verseny helyszíne. Ahogy beléptünk, avar és egyéb díszítő lomb és színes bogyós gallyak díszítették az emeletre vezető lépcsőt. A várakozás nehéz perceiben paravánon elhelyezett gombás fotókat és egy számítógép segítségével (dr.Rimóczi Imre: Magyarország gombái című) CD-t lehetett nézegetni.

A versenyben szereplő gombák számozott fehér műanyag vágódeszkára voltak helyezve, amik őszi hangulatúra díszített asztalon körbe voltak rakva. A gombákat bizonyos időközönként cserélgették, hogy a versenyen már részt vettek ne tudjanak segíteni egymásnak. Egyszerre csak hárman lehettek a teremben. Minden résztvevőnek sakkórák mutatták a múló időt.

Az első helyezést Csapó Pál, a Bosnyák téri piac gombavizsgálója érte el, 175 ponttal. A második Hegedűs Lászlóné lett 173 ponttal, ő a fehérvári úti piacon van. A 3. helyezett Kalauz József Szombathelyről, a 4. helyezett Bak István a Bosnyák téri piacról, az 5. helyezett Sipos Imréné Kati szintén Szombathelyről. A 3.- 6. helyezettek 170 pontot értek el. A sorrend a teljesítés ideje, illetve az árusíthatóság jelölése vagy elhagyása miatt alakult ki.

Versenyen kívül is lehet indulni. A szándékot Lovász Károlynál kell jelezni. Az idén csak én voltam egyedül versenyen kívüli induló: ötödik versenyem ez. Nekem ez egy tudás felmérő. Tavaly 157 pontot sikerült elérnem. Idén 150 pontom lett, huszonnégy percet használtam fel a lehetséges harmincötből. Sajnos rontottam a tavalyihoz képest, ha így nézem. Viszont tavaly 21. voltam, most meg a 15. helyet értem volna el.

Aki piaci gombaszakellenőr, annak érdemes nyerni. A díjazás:

I.-díj 100.000,-Ft

II.-díj 50.000,-Ft

III.-díj 40.000,-Ft

IV.-díj 30.000,-Ft

V.-díj 30.000,-Ft

Tanulságos versenyek ezek. Kár, hogy a jó megoldást nem közlik a versenyzőkkel, csak hogy hány pontot értek el. Pedig úgy még többet lehetne tanulni belőle. Jó volna, ha a helyes fajlistát is megadnák, és a javított tesztlapot össze lehetne hasonlítani vele.

 

Üdvözlettel, ZSU.