MIGE
2024. május 21.
Konstantin

A gomba, amit csak lejtmenetben lehet megtalálni 

 

Úgy kezdődött, hogy a Miskolci Gombászegyesület túraprogramja július 19-én bográcsozás volt Garadna környékén.

Kukták, szakácsok, tűzgyújtók a bogrács körül maradtak, a gombagyűjtők útra keltek, a fogyókúrázni- és egyéb kalandokra vágyók elindultak a Sebes víz meredek lejtőjén felfelé. A lejtőn az útra kidőlt hatalmas bükkfák alatt és felett átmászni, átcsúszni s közben a gombákat is lesni, netán fényképezni nem éppen a laza testedzés kategóriájába tartozik. Lefelé jövet még inkább a lábak alá kell nézni. Szerencsére Béla figyelmét mégsem kerülte el egy vastag bükkfán szemmagasságban látható „fehér folt".

 

                                                                                                                   Az a bizonyos fehér folt

                                                                                                                         Fotó: Szűcs Béla

 

A képélesség ellenőrzése során, a felvételt kinagyítva vette észre, hogy a kéregtaplóban egy kis zöld gombának látszó foltocska is van, de ehhez már, mint írta e-mailjében, egy jó makrós gép is kellene...

No, nekem nem kellett kétszer mondani, hogy a tömlősgomba gyűjteményemből már régóta hiányzó Catinella olivacea gyanús (olívzöld csészegomba*) gombát élőben is megtekintsem, s Valival meg is beszéltük, hogy amint Miskolcra érkezem, irány a Sebes víz. Bélától megkaptuk a „fehér foltról a tudnivalókat", de hegymenetben mi sem találtuk meg azt. Lógó nyelvvel meg-megállva minden fehér foltnál sűrűn emlegettük Bélát, biztos csuklott is jó nagyokat. :-)

Lejtmenetben hátrafordulva megpillantottam egy újabb „fehér foltot". Szólok Valinak, nézd csak, itt is van egy. S Vali éles sasszemeivel rögtön kiszúrta a kis zöld gombát, mely tényleg a hőn áhított Catinella olivacea volt.

Azt nem mondanám, hogy felemelt karral, állvány nélkül tökéletes fotót lehet készíteni erről a 3-4 mm átmérőjű gombáról, de Vali olyan ügyesen tudja visszatartani a levegőjét, kézremegését megállítani, hogy azt tanítani kellene!

 

                                            Valikának így sikerült                                                                                                                Nem csak a kéregtaplóban volt

                                           Fotó: Magyar Józsefné                                                                                                                       Fotó: Magyar Józsefné

 

Ez a hadművelet sajnos nekem nem megy, a gépem sem a 3-4 mm-es gombák fotózására van kitalálva, így a sok sikertelen próbálkozás után be kell vallanom, hogy a fán talált több példányból (elszórtan volt a törzsén, több helyen is) két kis gombát kiemeltem és azt már Dénes állvánnyal és előtétlencsével lefotózta.

 

                                                                                                  Catinella olivacea - olívzöld csészegomba*

                                                                                                                   Fotó: Szilvásy Dénes

 

S úgy végződött, hogy elkészült a gomba fajleírása és a fotókkal együtt a miskolcigombasz.hu-n Catinella olvivacea néven most már másoknak könnyedén hozzáférhető. (Katt ide!)

 

Köszönettel tartozom a ritka tömlősgombával való személyes találkozásért Szűcs Bélának. Köszi Béla!!!!

Valamint köszönettel tartozunk a (Ceriporia purpurea) puha kéregtaplónak, mely bölcsőül szolgált gombánknak.:-)

 

Lejegyezte: Szilvásy Edit 2011. nyarán.