MIGE
2024. június 14.
Vazul

Zempléni Gombafesztivál, Komlóska, 2011

Kaposvári László írása

 

Idén július 29-31. közt rendezte meg a Zempléni Gombász Egyesület immár hagyományossá váló Gombafesztiválját, ezúttal Komlóskán.

 

Az első napon (07. 29. péntek) még minden rendben ment, Esőisten sem szólt bele a programba: 4 túra, a gyűjtött fajokból kiállítás, majd vacsora előtt Dr. Locsmándi Csaba rendkívül érdekes előadása a magyarországi védett gombafajokról. Étkezés után viszont beindult az égi áldás - és kisebb megszakításokkal el sem állt másnap délutánig!

 

Így a szombatra tervezett programot át kellett variálni: Dr. Vasas Gizella kitűnő, és liofilizált gombák bemutatásával is fűszerezett előadása („Megehetem a kalapod?" címmel) délelőttre került át, majd ebéd után, mikor az eső is elcsendesedett (majdnem el is állt), a túrák is elindultak. Persze túl sokat nem kirándultunk a csuromvizes és sáros terepen - néhány érdekes fajt azért így is begyűjtöttünk. A fesztivál helyszínére, a Ruszin Központba visszaérkezve Dr. Locsmándi Csaba segítségével mikroszkópozhattak az érdeklődők, benevezhettek a gomba-szépségversenyre (melyen egyesületünk 2 tagja is értékes helyezést ért el), majd vacsora után, a templomban Jankovics Marcell író - filmrendező tartotta meg nagysikerű előadását.

 

Vasárnap, a fesztivál zárónapján a (légvonalban) szomszédos település, Háromhuta környékére rándultunk át - a gyűjtött fajok tekintetében ez bizonyult a rendezvény legértékesebb napjának, és ezúttal az eső sem esett.

 

Összességében: noha zempléni testvéregyesületünk tagjai, mint szervezők ismét kitettek magukért, az időjárás nem fogadta kegyeibe a rendezvényt. Persze így sem lógó orral jöttünk haza, a talált ritka fajok, mint a hegyesedő sötétedőpöfeteg (Bovista acuminata), vagy a „nemezes köldökösgomba" (Entoloma lanicum) feledtették az időjárási viszontagságokat.

 

Sokat tanultunk, a külső körülményektől függetlenül is jól éreztük magunkat, természetes, hogy azzal búcsúztunk zempléni „testvéreinktől", hogy „jövőre, Veletek, bárhol a Zemplénben! És ha lehet, az esőt legközelebb időzítsétek a fesztivál elé..."

 

Kaposvári László 

MIGE