MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Bükkszentkereszti Gombafesztivál - 2005.10.8.-9.

(Pelles János írása)

 

Október 8.-án reggel nyolc óra körül értünk Bükkszentkeresztre. A Borostyán Vendéglő udvarán Dr. Bauerné Pannika már szelektálta az előző nap gyűjtött gombákat. Egy-két helyen már füstölgött a bográcsok alatt a tűz. Mire 60 féle gombát szétraktunk a bemutatóra, sűrűn gyülekeztek a látogatók, érdeklődve a gombatúra indulásáról és helyéről.

Voltak, akik gyűjtött gombákkal érkeztek, amit vizsgáltatni akartak. Halász Rezső polgármester mindjárt elő is állt egy üres asztallal és Pannika rutinos mozdulatokkal nekilátott a vizsgálatnak, amit délután 3 óráig megállás nélkül folytatott. Erre az időre kisebb segítségemmel 90-100 főnek vizsgáltuk meg a gombáit.

Tíz órára már teljes üzemben rotyogtak az ínycsiklandó gombás ételek. A parkolóban mindenütt embertömeg kíváncsiskodott. Közben autóbuszok érkeztek nyíregyházi diákokkal, debreceni túrázni vágyókkal. Voltak, akik Budapestről érkeztek a Gombafesztiválra. Egyesületi tagjaink, Pásztorné Gabika, Kóta Lajos, Darai Balázs és Béres János vezetésével hamarosan több irányban elindultak a túrázók.

Déli 13 órára megtörtént a bográcsos ételek zsűrizése. Halász polgármester úr hirdette ki az eredményeket:

I. helyre került a gombafasirt,

II. helyre a gombával töltött káposzta,

III. helyezett lett a tejfölös gombaleves.

A győztes szakácsok oklevelet és egy nagyon szép, Bükkszentkereszt felirattal festett üvegkorsót, a többiek egy-egy üveg bort kaptak.

Közben visszaérkeztek a túrázók. A gombavizsgálónál hosszú sorok kígyóztak.

Délután 3 órakor elkezdődtek az előadások. Darai Balázs, egyesületünk tagja a tuskón termeszthető gombákról beszélt, bemutatva a köldökcsap gombacsirával való oltás újdonságot jelentő módszerét. Halász Krisztián, az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület titkára, a Szent László Lovagrend ceremóniamestere a szarvasgomba termesztésről, Albert László, a Magyar Mikológiai Társaság vezetőségi tagja a tinóru gombákról nagyon szép és érdekes előadást tartottak.

Este 7 órakor vacsora.

Másnap, október 9.-én korán kezdtünk, a szarvasgomba kereső kutyaversenyre kellett a pályát előkészíteni. A verseny kezdetéig 13 kutyaversenyzőt neveztek indulásra. Mezősi Tamás nagy szakértelemmel vette át a versenybírói szerepet és vezette le a versenyt. A pályák körül rengeteg szurkoló és érdeklődő kísérte figyelemmel az eseményeket.

A kutyák között voltak korcs-keverékek, vizslák, labradorok. Az első helyezést Szakács József budapesti vállalkozó nyerte Dorka nevű kutyájával.

A Gombafesztivál többi, nem általunk szervezett rendezvénye is nagy sikert aratott. Kisebb döccenőket a résztvevők vártnál jóval nagyobb számban való érkezése okozott, ami egy első ízben szervezett eseménynél érthető és elfogadható.

Jövőre biztosan még felkészültebb, hasonlóan sokszínű és érdekes rendezvény résztvevői lehetünk!