MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Gombakiállítás a Jókaiban - 2005. 10. 24-25.

(Szűcs Béla írása)

 

Ez volt az utolsó élőgomba kiállításunk az idén. Fáradt már minden rendező, hiszen nagyjából ugyanazok az egyesületi tagok dolgoztak az összes kiállításunk helyszínén. Szerencsére azért még mindig munkált bennünk az örök késztetés: most aztán megmutatjuk! És megmutattuk.

A Jókai Mór Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tantestülete a korábban megismert lelkesedéssel végezte a szervezést, az előkészítéstől a kiállítás utolsó percéig. Nekünk így az maradt, amihez jobban értünk: a gyűjtőmunka, a gombák dekoratív és szakmailag helyes elrendezése, a vendégekkel való foglalkozás, minél több ismeret átadása az érdeklődőknek. Szerencsére nagyon sok volt belőlük. A gyerekek kíváncsisága örök, gyakran ők csalják be a szülőket is. Ráadásul a tanárok beépítették az órarendbe a kiállítással való foglalkozást, ami szemmel láthatóan mindenkinek tetszett.

Szerencsésen alakult Hodobay Marika ötletének sorsa is: nagy örömmel fogadták a rajzpályázat kiírását, és azonnal rá is szervezték a művészeti foglalkozásokat. Még a számítógépeken is gombák rajzolásával gyakoroltak a gyerekek. A második nap reggelén a nyitás előtt pedig a földön ülő, guggoló, elmélyülten dolgozó diákok látványa fogadta a meglepett rendezőt. Ez több volt, mint a hagyományos kérdés - felelet jellegű ismeretterjesztés: a diákok tevékenységének alkotó részévé vált a gomba.

Szerencsénk volt az időjárással is. Az ilyen késői időpontban mindig fenyeget az a veszély, hogy egy nem is olyan váratlan fagyhullám elsöpri a gombákat, és akkor oda az egész évi tervezgetés. Fagyok ugyan voltak is, de az erdőkben még nem tudtak eluralkodni. Előjöttek viszont azok a gombafajok, amik kifejezetten igénylik a hideg időt.

Csak néhány példa a kiállított 142 faj közül. A legmutatósabb kétségkívül a bokrosgomba hatalmas csokra volt. Persze a gyerekek fantáziáját azért most is a mesegomba, a légyölő galóca dekoratív megjelenése mozgatta meg leginkább. De sokan rácsodálkoztak a porcos pereszke méretes példányára, a pöfetegek és a csillaggombák érdekes formavilágára is. A hegyes trágyagomba (badargomba) szintén sikert aratott. Papsapkagombából 4 fajt is sikerült kiállítani. Meglepő módon még a sárga rókagombából is találtunk, és érdekes volt a sárgásvörös gerebengomba csoport is. Csigagombából sem volt az utóbbi években ennyi faj egyszerre.

A Jókai tanulóin kívül meglátogatták a kiállítást a környékbeli óvodák, középiskolák osztályai is, nem is beszélve a szülőkről, akiket vagy a gyerekek csaltak be, vagy gyermekeikre várva maguktól csábultak az asztalok közé. A nagy érdeklődés alaposan igénybe vette a felügyelő rendezők figyelmét, aminek legjobban ők örültek.

Soha rosszabb kiállítási évzárót! Kíváncsiak vagyunk a rajzpályázat eredményére: mi és hogyan tükröződik a látottakból a beérkező rajzokon? Eredményhirdetés 2005.december 5.-én!