MIGE
2024. május 20.
Bernát, Felícia

Gombakiállítás - Agostyán, 2006. október 15-16.

(Szaniszlai Nagy Éva írása)

 

Ismét bejött a péntek 13! Az Agostyánba 2006. október 13.-án 13 órára tervezett indulásunk majd két órát csúszott. Az előzetes gombagyűjtésen levő társaink kocsija elromlott, ráadásul nagyon kevés fajt találtak. Akkora szárazság van hónapok óta, hogy csak a legtapasztaltabbak hoztak valamit. Elmondásuk szerint érdekes gyűjtés volt: ebben az erdőben ezt és ezt találhatunk, amabban azt és azt, és így tovább. A szlovák határ közeléig így járták be több helység erdőrészeit, percre beosztva az időt, hogy délre visszaérjenek. Azért egy kis szerencsénk is volt: Béres János jókora, kb. negyedkilós szarvasgombát talált!

Agostyánba este hétre érkeztünk meg: Béres János, Pelles János, jómagam és Dani kutya, a Bükkszentkereszti Gombanapok szarvasgomba kereső kutyaversenyének második helyezettje. A szállásunk a helyi óvoda épületében volt. El se téveszthettük volna: a bejáratnál ötletes seprűbábok sora várt ránk. Finom vacsorát kaptunk, kipakoltunk és eltettük magunkat másnapra.

Szombat reggel gépkocsival indultunk körülnézni a környékre. Első sikerélményként néhány csiperkét találtunk a magas fűben. Közben megérkezett Budapestről Árpi és Tatáról a Vass házaspár, hogy erősítsék a csapatot.

Délelőtt két gyűjtőtúra indult, amelyen a környékbeliek is részt vettek. Agostyáni sajátosság, hogy itt a kiállítási anyag egy részét a későbbi látogatókkal közösen keressük meg. Így egyrészt már a gombák természetes körülményei között lehetőség nyílik az ismeretterjesztésre, másrészt még inkább sajátjuknak érzik a kirándulók a gombakiállítást.

A "Csiga túra" az Életmód táborból indult vissza Agostyánba. Én is ezen vettem részt, a kisgyermekes családokkal, Gabika vezetésével. Sajnos a szárazság miatt alig találtunk néhány fajt, így inkább a szép őszi tájban gyönyörködtünk. Később az arborétumban sikerült bővítenünk a fajlistát.

Vasárnap reggel a kultúrházban kezdtük a napot, ott volt a gombakiállítás. Végül 88 gombafajt sikerült rendszerezni. Az egyik falat védett gombák fotói mellett Hodobay Marika és Szűcs Béla gombafotói díszítették. A gyerekek örömére berendeztünk egy külön asztalt is, amelyen taplófélék voltak. Ezeket szabad volt megfogni, simogatni, kézbe venni, közelebbről is megszemlélni. Az ovisok között nagy sikere volt!

A látogatók zöme a második kiállítási napon, hétfőn érkezett. Tatáról és környékéről kb. 400 ovis és kísérőik tekintették meg a kiállítást. A gyerekek nagyon lelkesek voltak. Sokat kérdeztek, Béres Jancsinak volt elég dolga a válaszolgatással. Vendégkönyvünk sok elismerő bejegyzéssel gazdagodott. Három órakor zártuk a kiállítást és élményekben gazdagon indultunk haza.

Először vettem részt Agostyánban az egyébként már hagyományosan megrendezett gombakiállításon. Nagyon jó tapasztalatokat szereztem és kellemes élményekben volt részem a négy nap során.