MIGE
2024. május 21.
Konstantin

Föld Napja 2010. - Gombabemutató és középiskolások vetélkedője a Biopiacon

 

A Zöld Akció Egyesület meghívására idén is részt vettünk a Föld Napja Hete rendezvénysorozat keretében a Biopiacon április 23-án rendezett „Egészségvédelem és környezettudatos fogyasztás napja" programjában.

 

Szokásos gombabemutatónk mellett idén „A jövő környezettudatos fogyasztói" címmel egy középiskolás diákok számára tartott versenyprogram lebonyolításából is kivettük részünket. A verseny célja az volt, hogy a középiskolák által indított csapatok tagjai az egyes állomáspontokon megoldandó feladatokon keresztül felismerjék személyes felelősségüket egészségük és környezetük épségének megőrzésében. A Miskolci Gombász Egyesület állomása „Válaszd a sokféleséget!" néven szerepelt .

 

A versenyben 7 miskolci középiskola 9 csapata versenyzett egymással, hat témakörben. A mi állomásunkon a diákok először megnézték a gombabemutatón szereplő tavaszi élőgombákat, gombakészítményeket, majd csapatonként külön meghallgattak egy témának megfelelően összeállított előadást, és a hallottak-látottak alapján kellett kitölteniük egy összetett tesztlapot. Ezeket aztán a versenyzőkkel közösen értékeltük ki és a pontszámok rögzítése után aki akarta, el is vihette. A "gyerekek" nagyon komolyan vették a dolgot, jó érzés volt megtapasztalni lelkesedésüket.

Az egyes állomásokon elért eredmények összegzésével alakult ki a nyertesek végső sorrendje.

 

I. helyezett: a Lévai József Református Gimnázium „Pisztácia" nevű csapata.

II. helyezett: a Fráter György Katolikus Gimnázium „Zöldek" csapata.

III. helyezett: a Fényi Jezsuita Gimnázium és Kollégium „Zöld bolygó" csapata.

 

Érdekesség, hogy a dobogós helyezést elért csapatok a mi állomásunkon is az első három között szerepeltek, ha nem is ugyanebben a sorrendben.

A versenyben szereplő csapatok mindegyike kapott egy „Föld Napja" feliratú vászon szatyrot - a dobogósok nem is üresen! Végül minden résztvevőnek jutott egy ugyanilyen feliratú póló is - még mi is kaptunk belőle.

 

Gratulálunk a verseny minden részvevőjének és külön a három dobogós csapatnak! Reméljük, nem csak egy verseny volt ez, hanem a látottak-hallottak legalább egy része meg is marad a diákok emlékezetében! Ezek az ismeretek - legalábbis a gombákat illetően biztosan - nem szerepelnek semmilyen iskolai tananyagban, pedig életük során esetenként fontos szerepet játszhatnak.

 

Végül köszönetet mondok egyesületünk minden tagjának, aki kivette részét a rendezvény lebonyolításában! Aki nem csinálja, nem is gondolná, milyen sokan áldozzák ilyenkor szabad idejüket az előkészületekre, a rendezvényen való szereplésre, a siker elérésére!

 

Szűcs Béla