MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Csanyiki nyílt túra - 2005.06.05.

(Szűcs Béla írása)

 

Alcím: Gondolatok két fajlista mentén. Mert ezen a túrán nem tudtam ugyan részt venni, de a fajlistákat gépelgetve adódnak érdekes gondolatok.

A két héttel ezelőtt ugyanezen terület bejárásakor készült fajlista több mint kétszer olyan hosszú, mint a mostani. Két hét ugyan hosszú idő a gombák világában, de ennyire azért talán mégsem. Általában. Csakhogy a korábbi túra langyos tavaszi időjárása időközben átfordult őszt idéző tartós hidegre. Igaz, hogy közben mindvégig sok volt a csapadék, de ez önmagában semmit nem ér. Én legalábbis nem tudom mással magyarázni, hogy két hete hat ember több mint kétszer annyi gombafaj példányát lelte fel ugyanazon a szűk területen, mint most tizennégy.

Érdekesen alakul maguknak a fajoknak az összehasonlítása is. A korábbi 32 faj közül most csak a tavaszi rétgomba , a széleslemezű fülőke és a barna porhanyósgomba került ismét elő. Én ugyan még hozzászámítom ehhez a lepketaplót és a hasadtlemezű gombát is, amik minden túra állandó leletei, de egyik fajlistába bekerülnek, másikba nem. Mindezek figyelembe vételével elmondható, hogy két hét alatt a Csanyikban fellelhető gombafajok száma egyrészt megfeleződött, másrészt a fajok gyakorlatilag teljesen kicserélődtek. Az sem véletlen, hogy a nyári laskagombával egy időben lehetett találni a késői laskagombát is, és megjelent a mifelénk rendszerint csak késő ősszel található harkály tintagomba is.

Ha mindehhez hozzáveszem az azóta eltelt újabb két hét fejleményeit, amelyben újra meleg lett, de erős széllel, és az erdőkből még az a kevés gombafaj is gyakorlatilag teljesen eltűnt és sehol sincsenek a szezonálisan „esedékes" fajok sem, arra a következtetésre kell jutnom, hogy élővilágunkban talán a gombák a legérzékenyebbek az időjárás, környezetük klímájának változásaira. A gombászok pedig a legbizakodóbb népség, akik csak erdőn-mezőn megfordulnak.

Vagy nem is mindig a gombaszüret reménye visz minket az ösvények világába? Az igazi varázslat a bennünket körülvevő és befogadó teljességben van, amiből bármikor kedvünkre részelhetünk - ha nem is mindig a gombákból.