MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Görömbölyi túra - 2005.06.19.

(Szűcs Béla írása)

 

Ez bizony csak túra volt, nem gombagyűjtés. Túrának is csak túrácska, a helyszín adta rövid távolságok miatt. Száraz szél fúj napok óta, zörög az erdő - és üres. Érdemes lesz elgondolkodnunk rajta, hogy ragaszkodjunk-e egész évben minden áron a januárban, asztal mellett előre kigondolt túratervünkhöz, vagy igazítsuk menet közben az aktuális körülményekhez, esetleg még a helyszínen is változtatva.

Utóbbi esetben valószínűleg gombákban gazdagabbak és élménydúsabbak lehetnének a kirándulásaink. Ugyanakkor tény, hogy vannak előnyei a rendszeres időpontban tartott szemléknek is, hiszen így teljesebb képet lehet kapni akár több évre visszamenőleg is egy-egy terület aktuális állapotáról. Csak éppen kicsit unalmas a dolog.

Igaz, ilyenkor is rá lehet csodálkozni a természet egy-egy érdekességére: a hélyakutak levélörvében a szárazság ellenére olykor két decit is közelítő víztartalékokra, a kivágott fűzfából előtörő új hajtások erdejére - a kakukkfű bódító illatára. A természetet szerető ember megtalálja a maga gyönyörűségét mindenhol és mindenkor, és az összeszokott társaság akkor is örömét leli beszélgetéseiben, amikor a jelen éppen nem nyújt emlékezetes élményeket.

No de mégis, gombák nélkül ....