MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Gombabemutató és verseny a Föld Napja alkalmából Lillafüreden

 Írta: Szűcs Béla

 

 A Zöld Akció Egyesület által szervezett Föld Napja Hete 2009-es rendezvényeinek sorában április 22-én Lillafüreden, a Herman Ottó Emlékháznál tartott játékos vetélkedőn Miskolc 9 általános iskolájának 11, alsótagozatos tanulókból álló csapata mérte össze tudását. Többek között a Miskolci Gombász Egyesületet is felkérték egy állomás létesítésére, melynek örömmel tettünk eleget.

 

A tavasszal termő gombákból Béres János, Lévai Imréné, Polák Jenőné, Kóta Lajos gyűjtötte össze annak a néhány gombafajnak a példányait, amelyek ilyenkor fellelhetőek. Szerencsénkre sikerült már májusi pereszkéből is találni néhányat, hogy mutathassunk igazi kalapos gombát is a gyerekeknek a kucsmagombákon és taplógombákon kívül. A bemutató asztal rendezgetése közben Lévainé még szétnézett a környéken és a Palotaszálló közeléből akkora csokor friss pisztricgombát hozott, hogy alig bírta el kézben, még hagyott is ott belőle. Így meglett az ilyenkor szokásos „hívogató" gombánk is, amely nagy méreteivel, gyönyörű bagolyszárnyas mintázatával a bemutató dísze lett, magunk is gyönyörködve nézegettük. Nagyon tanulságos volt egy tavalyi változékony pöfeteg széles szájjal szétnyílt, spórákat még jócskán tartalmazó példánya. Jól kapcsolódott az előadás gomba-szaporodási részéhez, és egyúttal alkalmat adott a feltételesen ehető gombákról való szólásra is.

 

A vetélkedő módszere a gyerekek kora miatt sajátos volt: először egy kis előadásban elmondtam a gombák világának legfontosabb, a bemutatóhoz és a teszthez is kapcsolódó ismereteit, majd ki kellett tölteniük egy 10 kérdéses tesztet az elhangzottak alapján. Érdekes feladat olyan korú gyerekeknek beszélni ezekről a dolgokról, akik közül sokan még az olvasás embert próbáló kihívásával küzdenek, a gombákról pedig még semmit nem tanultak az iskolában. Egészen másként kell fogalmazni, úgy egyszerűsítve a mondandómat, hogy érthető is legyen, de szakmai hitele is megmaradjon. Ugyanakkor minél több alkalmat próbáltunk biztosítani rá, hogy kezükbe vehessék, közelről megnézzék, simogassák, kopogtassák, megszaglásszák a bemutató gombáit, mert ez számukra sokszor még többet jelent, mint a szavakban elhangzó információk.

Szintén érdekes volt, hogy bár egyszerre két csoportnak beszéltem, de így is öt alkalommal kellett elmondanom lényegében ugyanazt, rövid szünetekkel egymás után.

 

A bemutató összeállításában és a verseny lebonyolításában Német-Bucsi Attiláné és Porkoláb Lászlóné voltak segítségemre. Lévainé a szakács mellett segédkezve, gondoskodott rendszeres és bőséges ellátásunkról. A vetélkedő után ökológiai gazdálkodók készítésében (hölgytársaim hathatós közreműködésével) bográcsos bioebéden látták vendégül a résztevőket.

 

A tesztek kiértékelésekor kiderült, hogy nem volt elvesztegetett idő a felkészülés és a bemutató: több csapat is minden kérdésünkre helyes választ adott, de még a leggyengébben szereplők is jól feleltek 6 kérdésre. A többi állomás (madártani, természetvédelmi, ökológiai fogyasztóvédelmi ismeretek játékos átadása, kézműves foglalkozás) pontszámaival való összesítés után a következő sorrend alakult ki:

 

  1. helyezett: Szabó Lőrinc Általános Iskola csapata
  2. helyezett: 21. számú Általános Iskola csapata
  3. helyezett: Miskolctapolcai Általános Iskola csapata

Közöttük környezetbarát iskolaszerekből álló nyereményeket osztottak ki.

 

Azért szeretem az ilyen alkalmakat, mert a verseny csak játék - közben azonban észrevétlenül rengeteg olyan ismeretre tesznek szert a résztvevők, ami beleépülhet gondolkodásmódjukba, a világhoz való viszonyulásukba. Ebben a korban még nagyon nyitottak a gyerekek minden újra. Megtiszteltetés számunkra, hogy ezúttal is hozzájárulhattunk ehhez a folyamathoz.

Ezúton mondok köszönetet valamennyi tagtársamnak, akik bármilyen módon segítették a rendezvény sikerét!