MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Ki látja HEYDERIÁT !!!!

Gortva Edit írása

 

Hodobay Marika elküldte hozzám 2008. október 25-én Zubogyon készített gombafotóját, hogy segítsek beazonosítani, mert ő már feladta. Fakógombának néztem, s mivel nem könnyű a határozásuk, továbbküldtem Lukács Zolinak, megoldást remélve tőle.

Amikor ráklikkelt a képre, szerencsére teljes képernyős méretben jelent meg a fotó és jött is mindjárt a retur e-mail:

„Húúúú, a Heyderiákat is láttátok a képen?"

  

 

Hát persze, ha felhívják rá a figyelmet !!! :-)

 

 

Képzeljünk el egy csészegombát, melynek nyele hosszan megnyúlik, kiemeli, s egyben kifordítja a csészéjét, mintegy sapkának használva azt. E műveletet követően a csészegomba, szokásaitól eltérően termőrétegét nem belül, hanem kívül viseli majd.

 

 

 

A sapkásgombáktól (Mitrula fajok) - azon ok miatt, hogy a sapka széle nem nő össze a nyéllel, hanem határozott árokkal elválik - elkülönítették, így nyert egy új besorolást e parányi gomba a rendszertanban, és lett Heyderia a faj neve.

Mivel Priszter Szaniszló nevezéktana óta újabb hivatalos nevezéktan nem jelent meg, ott Mitrula abietis (cucullata) csuklyás sapkásgomba a neve (cucullatus=csuklya), maradjunk mi is ennél a nem túl szerencsés névnél, bár nem visel ez a gomba a sapkáján még csuklyát is :-)

Vagy jegyezzük meg a latin nevét, s akkor talán nem néznek ránk a szakemberek furcsa tekintettel, ha elmesélünk egy rejtélyes történetet erről a gombáról.

Mielőtt belevágnánk a történet közepébe hamar essünk túl a gomba bemutatásán.

 

Heyderia abietis (cucullata) (a franciák egy fajnak vélik) lehetne akár fenyves sapkásgomba, mivel élőhelye lehullott fenyőavaron van. Az abietis nevet azért kapta, mert jegenyefenyő (Abies) avarjáról írták le először, de ez ne tévesszen meg senkit, Magyarországon lucfenyő lehullott tűlevelein terem.

 

Sapkája rozsdás sárga, tönkje (nyele) vékony, sötétebb barnás színű.

Tömlős gomba.

Mérete: mm-ben mérhető, hosszúsága az 1 cm-t alig haladja meg.

Életmódja: korhadékbontó (luc/jegenyefenyő avaron nő, ősszel)

Feje: rozsdás-sárgás színű, szabálytalan, csúcsban végződő, hosszúkás, hengeres palást formájú.

Nyele: sötétbarnás árnyalatú, vékony.

 

Kis lazításként hadd meséljem el első találkozásomat e fajjal.

 

Tavaly ősszel internetes barátnőm meghívott a tiszadobi lucosba rizikézni. Rizike dömping lévén, hamar tele lett a kis kosaram és ráérősen fotózgattam a gombákat, mert volt miből válogatni. Egy beállítást követően észrevettem e parányi gombákat a fenyőavaron. Egy kis darabkát kivettem az avarból, gondoltam, hogy beviszem a TIT szakkörbe, hátha nem röhögnek ki, hogy én ezt a moha tokocskát gombának nézem. :-)

 

                                                                                                        Azok a kis "tokocskák", a helyszínen

 

Óvatosan mutattam meg Lukács Zolinak, hogy mit találtam. „De hisz ez a Heyderia gomba", - csillant fel Zoli szeme, s nagyon örült, mert nem sok előfordulási adattal rendelkezik e parányi gombáról Magyarországon.

 

                                                                                            Mégegyszer, otthon az asztalon

 

Visszakanyarodva a történethez, Zoli visszajelzése Marika fotójáról nekem eszembe juttatta a ’68-as évek fiatalságának egyik legnagyobb hatású filmjét, Antonioni Nagyítását.

Muszáj a történetből idézni:

.........."Távozása után hozzálát a rejtélyes filmtekercs előhívásához. A képeken eleinte semmi különöset nem lát, csupán egy meghitt szabadtéri idillt. Aztán az egyik fotón felfigyel egy apró részletre. Nagyítást készít a képről, egészen addig, amíg rá nem döbben arra, hogy egy pisztolyt tartó kezet lát a bokrok között.

Újabb nagyításokat készít a képekről, és az egyik bokor alatt immár egy holttestet is látni vél. Késő este van már, Thomas mégis visszamegy a parkba, és valóban ott találja a tetemet a bokor alatt: a férfi az, aki délután a titokzatos nővel volt...."

 

Kedves Gombászok!

Tessék azzal a fotózással vigyázni! Lehet, hogy egyszer nem „csak" egy Heyderia kerül lencsevégre? :-)))

 

Befejezésként álljon itt néhány profi fotó is a www.nahuby.sk honlapról, halk sóhajommal. Ó, ha én így tudnék fotózni!

 

 

 

Ezek után érdekel még valakit, kiféle-miféle az a két nagy gomba, ott az első fotón? (Szerk.)