MIGE
2024. május 20.
Bernát, Felícia

Gombakiállítás a Herman Ottó Múzeumban

A Miskolci Gombász Egyesület a 2008. évi őszi gombász rendezvényei sorában 2008. október 10-11-én élőgomba kiállítást rendezett Miskolcon, a Herman Ottó Múzeum Papszer 1. alatti épületében. Az idei volt a második ezen a helyen. A jövőben rendszeresen tervezzük a múzeumi kiállítás megtartását, hagyományossá téve azokat.

 

A kiállításon az előző napon a környező erdőkben, mezőkön szedett friss gombákat mutattuk be, fajonként külön tálcára helyezve. Minden fajhoz információs lapot mellékeltünk, amelyen a gomba magyar és latin nevén túl a jellemző termőhelyre, termési időszakra, az előfordulás gyakoriságára és az étkezési minősítésre (ehető, nem ehető, mérgező illetve védett) vonatkozó adatok szerepelnek. Az egyesület szakemberei folyamatos ügyeletet tartottak, lehetőséget nyújtva a további információ szerzésre. Különös hangsúlyt fektettünk a védett gombák ismertetésére. Sokan azt sem tudják, hogy 35 gombafaj ma már törvényes védelem alatt áll.

 

Az élőgombák mellett az egyesület tagjainak fotóiból is készítettünk egy összeállítást, amellyel tovább gyarapítottuk a megismerhető gombák körét és színesítettük a kiállítást. A Líra Könyvesbolt által bizományi értékesítésre átadott gombász-, szakács- és gyógynövényes könyvek iránt szintén nagy volt az érdeklődés. Bükkszentkeresztről is eljött a Száraz Szinva Vegyeskereskedés képviselője, bemutatva tartósított gomba áruik kínálatát. Egyesületünk gombakészítményei pedig már hagyományosan a látogatók kedvencei közé tartoznak - ha nem is áruljuk őket, a készítési receptet mindenkinek elmondjuk.

 

A kiállítás időtartama alatt Hegyessy Gábor biológus-muzeológus, a Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum munkatársa előadást tartott neves miskolci gombász elődünk, Répási Gábor hagyatékáról. A hagyaték egy részét tárlókban meg is lehetett tekinteni. Répási Gábor özvegye és az egyesületben korábban vele dolgozó munkatársaink értékes adalékokkal, közös élményekkel egészítették ki az elhangzottakat.

 

A kiállítás látogatottsága (nem utolsó sorban a kellő előzetes hírverés hiányosságai miatt) elmaradt ugyan az előző évitől, de akik eljöttek, hangulatos, változatos rendezvény részesei lehettek. Legtöbbet talán az Alapfokú Gombaismerői Tanfolyamunk hallgatói profitáltak belőle. Most egy helyen, egy időben láthatták azokat a gombafajokat, amelyek legtöbbjével gyakorlati foglalkozásaikon, túrákon külön-külön találkozhattak már, de most jó alkalom nyílott az összehasonlításra, a tévesztési lehetőségek tanulmányozására.

 

A Miskolci Gombász Egyesület Miskolcon legközelebb 2008. október 20-21-én rendez élőgomba kiállítást, a Jókai Mór Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskola főépületében. Erre a rendezvényre hagyományosan elsősorban az iskola és a környező tanintézmények diákjai, óvodások, szüleik, hozzátartozóik és tanáraik szoktak eljönni. Reméljük, idén is sok érdekességgel tudunk szolgálni minden kedves látogatónknak.

 

Szűcs Béla