MIGE
2024. május 20.
Bernát, Felícia

Egy nem mindennapos gombahatározás története

 

A változatosság gyönyörködtet. Szándékosan meszes preferenciájú erdőbe szerettem volna már egyet gombászni, így esett a választás 2023. augusztus 20-án Jósvafőre.

 

Ideális időjárás volt a gombákra ez idő tájt vidékünkön. Hatalmas tölcsérgomba, borvörös susulyka, cafatos pöfeteg, mészkedvelő színes tinóruk (ragyás-, sátán-, kesernyés-), foltosodó őzlábgomba kínálatával lepett meg az erdő minket.

Amint a foltosodó őzlábgomba tönkjén lévő borostyánszínű „izzadság cseppeket” fotóztam, vettem észre a szürke színeivel kevésbé impozáns gerebengombát. Néhány kattintás után úgy nagyjából körbenéztem, milyen fák vannak a környéken, bükk, tűnyalábos fenyő, pár mogyoróbokor – gondolván szükséges lesz a határozáshoz és siettünk is haza.

 

Másnap egy volt szerencsi tanítványom, Kormos Enikő és Nagy István (volt) budapesti gombásztársam jött hozzánk látogatóba. Javasoltam, menjünk el Jósvafőre, mivel Pistinek ezek az északkeleti régiók kimaradtak a gombászéletéből. Eljutottunk a gerebengombás élőhelyre, Pisti összeállította a „profi” tanulmányfotót, (egy képre összerakva néhány gombából azt a kompozíciót, melyen minden fontos ismérv látszódik, hozzátéve az élőhelyet jellemző termést – ez esetben egy tobozt is). Az összeállítást Enikő is lefotózta. Magam általában csak élőhelyi fotókat csinálok, ahogy megpillantom a gombát, aztán kiemelve is, de nem szoktam „komponálni”, így én külön fotókat készítettem. Ekkor sem hoztunk el termőtestet.

 

Enikő felrakta a fotóját a Facebook „csodálatos gombabirodalom” fórumára. Lukács Zoltán a tőle megszokott alapossággal rögtön kiszúrta, hogy a gomba tövének az alján kék szín látható. Az általam készített fotókon (árnyékos helyen készítettem őket) nem látszódott ilyen. Pisti fotóján szintén ott volt a kék szín a gomba tövénél, a földdel való találkozási pontnál. Ekkor elkezdtünk gyanakodni a korpás gerebenre, de az savanyú preferenciával rendelkező, főleg bükkös élőhelyen nő, és ott a kék szín a tönk egy jó részét is megfesti, így azt el kellett vetni.

Ekkor már Dima Bálint is bekapcsolódott a hozzászólásokba és mondta, hogy érdekelné a gereben, így pár nap múlva harmadszor is elmentem, hogy hozzak termőtestet. Világos részen készítettem újabb fotókat és ekkor már nekem is ott volt a tönk alján a kék szín. Az elhozott termőtestet rögtön tettem is be az aszalómba, hogy eljuttassam az ígért molekuláris vizsgálatra az ELTE Mikológiai Tanszékére.

 

Nagy István és én is megpróbáltuk a külső jegyek alapján meghatározni a gombát, amiben nagy segítségünkre volt, hogy az interneten hozzáférhető volt egy tanulmány 4 új gerebengomba fajról. A Google fordító barátunkkal lefordított cikket végignyálaztam, vajon melyik illik legjobban a mi gombánkra. Közben a gomba is kiszáradt, színe sárgás-okkeresre változott!

 

Ekkor lett a fő gyanúsítottam a Hydnellum illudens gomba (ideiglenes néven „kormos fásgereben”), mivel ennek a leírásában találtam a legtöbb hasonlóságot a mi gerebenünkkel. Stimmelt az élőhely, a keserű íz, a kék szín a gomba tövében, és a megszáradt gomba sárgás-okkeres színe, a csapok színe és mérete. Írtam Bálintnak, hogy feladtam postai küldeményben a gombát, úgy gondolom, hogy Hydnellum illudens lesz. Szerencsére hamar sort kerített Bálint a gomba vizsgálatára, és pár nap múlva megjött az üzenet, igen Hydnellum illudensre anyakönyvezhető a gomba, így lett a gerebenünk Magyarországról elsőnek jelzett adat.

 

Hydnellum illudens (kormos fásgereben*) http://miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=1819

 

Hát így kell gombát határozni: háromszor érte-menni, bújni az internetes szakirodalmat, szárítani, postázni, és várni a „jószerencsére” - akarom mondani a tudományos eredményre. 

 

Szilvásy Edit

2024.01.02