MIGE
2024. május 25.
Orbán

XV. Zempléni Gombafesztivál, Smaragdvölgy

2023. július 27-30.

 

Egyesületünk tagjai közül 15 fővel vettünk részt a XV. Zempléni Gombafesztiválon, melyet ismét a Smaragdvölgyben rendeztek meg. Az alábbiakban három beszámolót olvashattok, a zempléniek tollából. Annyival egészíteném ki őket, hogy a gomba szépségversenyen a második és a harmadik díjat egyesületünk tagjai nyerték (Lovász Andrea, Aschenbrenner Zoltán), amihez a zsűri elnökeként ezúton is gratulálok!

Sikeres találkozó volt, sok szép gombával, hasznos előadásokkal, szép túrákkal. Jól éreztük magunkat.

Köszönettel: Szűcs Béla

 

„Kedves Zempléni Gombafesztiválos Vendégeink!

 

Nagy öröm volt számomra látni azt, hogy milyen lelkesedéssel érkeztetek az általunk szervezett fesztiválra! A gombák és a természet iránti szeretet már 15 éve iderepíti ezt a csapatot, lényegében ugyanott tudjuk folytatni a beszélgetéseket, ahol egy éve abbahagytuk. Köszönöm mindenki részvételét, a sok felajánlást, a gombagyűjtést, az előadásokat, hogy együtt lehettünk! Úgy gondolom, szakmailag országos szinten megállja a helyét a Zempléni Gombafesztivál, ezért külön köszönet a szakembereknek, akik nagy szakértelemmel határozták meg a “terítéket”! Ezen az éven 139 fő regisztrált vendége volt a négynapos programnak. Ezen kívül a négy nap során jöttek többen regisztrálatlan érdeklődők is. Voltak közöttünk olyanok, akik minden, vagy majdnem minden fesztiválon részt vettek, és köszönthettünk újakat is. Ami a rendezvény sikerét jelzi számunkra, hogy nem csak a korábban fő napnak tekintett szombatira érkeztetek sokan, hanem már csütörtöktől százan ültünk a vacsoraasztalnál. Vasárnap délelőttre a gombakiállítás 280 fajt mutatott be. Köszönet Molnár Renátónak a csodás rajzokért, fotókért, Dr. Csajbók Józsefnek a fából faragott gombákért, valamint a debreceni Természettárnak a méhekről szóló molinós kiállítási anyagért, mindezek látványa színesítette a fesztivál kínálatát.

Minden résztvevőnek további sikeres gombász-szezont kívánok, találkozzunk jövő nyáron ismét a Smaragdvölgyben!

 

Üdvözlettel:

Gécziné Nagy Mária

egyesületi elnök”

 

 

„Kedves Vendégeink!

Remélem rendben hazaértetek és sok élményt raktatok el az emlékzsákba, hogy majd ebből táplálkozva könnyebben menjenek a hétköznapok. 

A 15 év alatt sokféle fesztiválunk volt, de régen kaptunk ennyi elismerést, pozitív visszajelzést. Hálásan köszönjük, erőt merítünk ezekből és jövőre újra hívunk Titeket. 

De nem csak a köszönetekért vagyunk hálásak, hanem azért, mert ebben a nagy gombászrendezvények kínálatból minket (is) választottatok. Ahhoz, hogy egy ilyen program sikeres legyen, szükség van a Ti hozzáállásotokra, lelkesedésetekre, rugalmasságotokra, néha az elnézésetekre is. Tevőlegesen szintén hozzájárultatok pl. a gyönyörű képekkel, de sokat segítettetek, bográcsoztatok, hoztátok a főzéshez való alapanyagokat, a sok jutalomnak, díjnak való kincsecskéket …. és sorolhatnám. Volt amit eltettünk, pl. a csokik és a gyerekvitaminok nagy részét, mivel most vasárnap kezdődik a gyerek gombász tábor és úgy gondoltuk, ezeknek ők is nagyon örülnének. 

Mivel sokan voltunk sokféle igénnyel, bizony volt, amikor azt nem sikerült maradéktalanul kielégíteni.  De higgyétek el pl. a szállás beosztást is sok-sok szempontot figyelembe véve készítettem el. 

Ha van valami jövőre vonatkozó ötletetek, javaslatotok, kérem írjátok meg és ne felejtsétek el, gyűjtöm az 5 év múlva összeállítandó filmhez a poénos fotókat. 

 

Szeretettel és a mihamarabbi találkozás reményében üdvözlettel

Kőszeginé Judit”

 

 

„Szakmai beszámoló

 

Július végén megszállott gombászok tömege lepte el a Rudabányácskán a Smaragdvölgy Pihenőparkot. Négy napon keresztül a környék gombái után kutattunk és végre nem eredménytelenül. Mindenki megtalálhatta a számításait. A szerencsés hasgombászok rókagombákat, vargányákat és több tinóru fajt is gyűjtöttek a fazékba. Voltak, aki teli kosár sötét trombitagombával érkeztek vissza a táborba. A tanfolyamosoknak akadt bőven tanulnivaló, a fotósoknak pedig számos téma kínálkozott.

Nem könnyű feladat szakmailag összefoglalni a fesztivál felhozatalát, így csak néhány nemzetséget, ritkaságot emelnék ki a gombakavalkádból.

Mindenképpen megemlíteném, hogy tavalyhoz képest idén találtunk gyilkos galócát (Amanita phalloides) számos egyéb galóca és selyemgomba faj mellett.

A galambgombák a szivárvány minden színében jelen voltak az asztalon; a büdösek, a gyümölcsös illatúak, a halszagúak, a sajtszagúak, a pirosak, a sárgák, a színesek, a szenesedők, a barnulók, a sárgulók, a csípősek, az enyhék, a kesernyések, a … 

A tejelőgombák is bőségesen sorakoztak. Mindhárom kenyérgomba helyet kapott a kiállításon; a “klasszikus” Lactifluus volemus, az élénkszínű Lactifluus oedematopus és a halványabb színű Lactifluus subvolemus, amelyet Finy Péter a nagyon találó félbarna kenyérgomba névre keresztelt. Igazi ritkaság volt a nyírek (Betula) és a fenyők (Pinus) alatt növő borostásszélű tejelőgomba (Lactarius resimus), amelynek a tejnedve fehérből kénsárga színűre változik.

Aki Zemplénbe érkezik, számíthat olyan különleges fajok felbukkanására, mint a szagosgerebenek (Phellodon) és fásgerebenek (Hydnellum). Ezek a gombák egész Európában ritka, védett vagy veszélyeztetett fajok, aminek legfőbb oka élőhelyeik degradálódása. Ezek közül mi is találtunk többet; például a kékes színeivel feltűnő védett fekete szagosgerebent (Phellodon niger), a legritkábbnak titulált szalagos szagosgerebent (Phellodon melaleucus), a vöröses guttációs cseppeket viselő vaskos fásgerebent (Hydnellum compactum). Hogy teljesebb és színesebb legyen a kép, megfigyelhettük a Pelles Gábor által a Bükkből gyűjtött narancssárga fásgerebent (Hydnellum aurantiacum), amelynek egyetlen élőhelye ismert Magyarországon.

A hétvégén 9 védett gombafajt dokumentáltunk. A legnagyobbat, a háromszínű álpereszkét (Leucopaxillus compactus) a táborhelytől nem is olyan messze leltünk meg. Nevéhez méltóan lemezei élénk sárga, tönkje fehér, kalapja pedig rózsás-barnás színű, viszont nincs kukoricabajuszra emlékeztető illata, mint a hasonló, szintén védett gyökeres álpereszkének (Pogonoloma macrorhizum).

Igazán különleges volt a terepasztalon egymás mellet látni a három, nyáron is termőtestet fejlesztő pereszke (Calocybe) fajt; az ibolyás pereszkét (C. ionides), a sárga pereszkét (C. chrysenteron) és a hússzínű pereszkét (C. carnea).

Évek eltelte után újra felbukkant a sárga lapátgomba (Spathularia flavida) egy háromhutai fenyőerdőben. Az apró, élénk sárga színű tömlősgombák hadával találkozhattak az arra járó gombászok.

Mohákban sorakozó triflaáruló gombák (Tolypocladium ophioglossoides) buktattak le föld alatt rejtőzködő álszarvasgombákat (Elaphomyces muricatus, Elaphomyces cf. asperulus). Óriási élmény volt a védett kékbelű álszarvasgomba (Elaphomyces persoonii) megtalálása, amely Hegyessy Gábor útmutatása nélkül szinte lehetetlen lett volna. Köszönjük szépen.

Számtalan más izgalmas, ritka és gyakori, kicsi és nagy, illatos és büdös spóraszóró csodalényt kutattunk, fotóztunk, gyűjtöttünk, preparáltunk, szárítottunk és ettünk meg a XV. Zempléni Gombafesztiválon.

Hálásan köszönjük Dima Bálintnak a fajhatározásban nyújtott fáradhatatlan segítségét, amely nélkül, biztosan nem lett volna 300 fölött a meghatározott gombafajok száma. Köszönjük továbbá Császárné Erdélyi Katának és férjének, Császár Ernőnek a kitartó munkáját és mindenkinek, aki segítette őket. Remélem, jövőre hasonló vagy még gazdagabb fajlistának örülhetünk.

 

Molnár Edit”