MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Kedves Gombásztársak!

 

A hétvégén Dr. Csomai Zita és Gyöngyösi Sándor (biogomba termesztő, a cég ügyvezetője) meghívásának tettünk eleget, részt vettünk a fülöpjakabi Biogomba szakmai napon. Nagy érdeklődéssel készültünk közösen a miskolci gombászokkal. A két nap alatt ezen túl Gödöllőn és Kecskeméten több emlékezetes kulturprogramot is bezsebeltünk. 

 

Először a Gödöllői Városi Múzeumban ismerkedtünk meg a város történelmével, majd a Gödöllői Erdészeti Arborétumban sétáltunk… Ez egy kicsit csalódás volt, vagy a mi szemünknek furcsa egy alföldi erdő… 

A nap csúcspontja a Leskowsky Hangszergyűjtemény volt. Talán életem egyik legemlékezetesebb múzeumlátogatása, ahol Szilágyi Áron, az 1800 db-ból álló gyűjtemény alapítványának elnöke zenélt és egy interaktív, szórakoztató, közösen zenélős programban vehettünk részt.  

 

Vasárnap a nap nagy részét a Biogomba farmon töltöttük. Az előadások (Dr. Dóda Ildikó: A gyógygombák helye az orvosi terápiában és  Dr. Csomai  Zita: Gyógygombák hatásai,  javallatok, ellenjavallatok) által megint rengeteg hasznos információt kaptunk, meggyőzően és hitelesen. Nyami-nyami volt a gombagulyás, ami 60 kg gyógygombából készült, új gombás recepttel gyarapodtunk. Bekukucskáltunk a termesztőházakba, a biotermesztés módja, annak bemutatása lenyűgözött bennünket. A jó hangulat, közvetlen és barátságos légkör már csak hab volt a tortán. 

Hazafelé a Gödöllői Királyi Kastély csodálatos termeit jártuk végig. Megismertük a kastély teljes történetét az építtető Grassalkovich családtól a királyi nyári rezidencián át, egészen napjainkig.   

 

Kőszeginé Tóth Judit