MIGE
2024. május 20.
Bernát, Felícia

Sziasztok!

November 25-én elérkezett az idei év utolsó egyesületi túrája, szokás szerint Béres János vezetésével. Már hagyomány, hogy esős idő fogadott bennünket, így lelkiekben készültem az elmúlt évekhez hasonló, kalandokban gazdag dagonyatúrára. Azonban a tavalyi felismerés, a laskás fák kivágása és a határozott nőági döntés szerencsére félig áthúzta számításaimat. Ez a jó a kis létszámú túrákban!


Négyen vágtunk neki a napnak. Időnk, mint a tenger, gondoltuk, s jól tettük, hogy szabaddá tettük a napunkat. Kisebb autós kaland után eljutottunk Sajóecsegre. Reménykedtünk. Vártunk. Kerestünk. Kutattunk. A kicsi erdősávban. A Sajó partján. Az eredmény 5, azaz öt faj. Ezekért tettünk meg egy szép távot, sétáltattuk meg kosarainkat. De legalább találtunk valamit! És Béla vágya is teljesült, egy kicsit elfáradhatott.


Na de merre tovább? Ez volt ám a jó kérdés! Az előző években Sajóbábony következett, most is felmerült ötletként. Tiszalúc is szóba került. Azonban Tündivel határozottan kitartottunk amellett, hogy Zubogy legyen a következő úti cél. A fiúk nem ellenkeztek. Úgyhogy elindultunk a már jól ismert rengeteg felé, melyet ilyen késői időpontban nem sűrűn látogatunk egyesületi túra címszó alatt.


A faluból közelítettük meg az erdőt, célunk a fenyves elérése volt. Jól döntöttünk. Bár étkezésre nem sok fajt találtunk, gyönyörű fotótémákkal kárpótolt bennünket a természet. Ritkaságokkal, érdekességekkel. És mivel bőven volt időnk, a szemerkélő eső ellenére is rengeteg fénykép születhetett. Több órán át bolyongtunk a már jól ismert területen.
Lassan, de biztosan visszatértünk a kiindulóponthoz. Mivel az időjárás nem akart javulni, a fajlista megírására már a kocsiban került sor. De ekkor még nem tudtunk mindent pontosan, egy faj mikroszkopikus vizsgálatra szorult (azóta kiderült, hogy a ritka pusztai mohagombát találtuk meg). Jó hangulatú, 50 feletti fajt felvonultató, és szerencsére nem dagonyázós egyesületi túrával zárhattunk a 2018-as szezont.

Ezúton is köszönjük az idei túravezetőknek, hogy ismét elvállalták a feladatot! Reméljük, ők is, tagjaink és persze vendégeink is jól érezték magukat a kirándulások során! Találkozunk, találkozzunk jövőre! Hisz az új évben újra vár majd bennünket a gombák csodás világa, és biztos vagyok benne, hogy titkon sokuk vágyik a kosarunkba! :)

Üdv: Dia