MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Sziasztok!

Az idei ősz szokás szerint bővelkedett a kiállításokban. Egy héttel a Búza téri megmozdulás után került sorra a Bükkszentkereszti Gombanap nevű rendezvény, mely a 15. volt már a sorban, és idén csak egy napra korlátozódott. Ez azt jelentette, hogy nem két napon át kellett topon lennünk, csak szombaton mutathattuk be a már megjelent gombákat. De nem csak gombakiállításból és a hozzá kapcsolódó szaktanácsadásból állt a repertoárunk, hiszen a nagy népszerűségnek örvendő gyerekfoglalkoztató és a gombavizsgáló is a kisebb-nagyobb látogatók rendelkezésére állt. Ráadásként egyéb meglepetések is voltak a tornateremben.

Reggel 7-kor már a helyszínen voltunk, azonban a munka az azt megelőző napokon már elkezdődött a szervezéssel, gyűjtéssel és a pakolással. Utóbbinak köszönhetően könnyebb volt elkezdenünk a reggeli munkát. Olajozottan működött a gépezet, sorra kerültek fel a fotók a bordásfalra, a megnevezett gombák az asztalra.

A 162 meghatározott faj két dolgot jelentett. Egyrészt szükségünk volt még asztalokra, melyeket meg is kaptunk, másrészt ismét mindent beleadtak a tagjaink, hiszen ebben a szárazságban nagyon nagy munka volt mindezt összegyűjteni. Bár hivatalosan 10 órakor nyílt a kiállítás, fél 10-kor már szállingóztak a látogatók. Ekkorra már az ügyesebb tagjaink megtölthették korgó hasukat. A nap folyamán  Juhász Tibi készített nekünk finom és laktató reggelit és ebédet.


Azt, hogy a rendezvény országos, jól mutatja, hogy nemcsak belföldről, az ország minden tájáról, hanem külföldről is jöttek látogatók. Rengetegen fordultak meg a kiállításunkon, kérdeztek, érdeklődtek. Régi ismerősök és eddig nem látott arcok csodálkoztak rá a gombák különleges szépségű világára. A délelőtt folyamán Kocziszky Andrea is meglátogatott bennünket, tanítványai bepillanthattak a határozásunkba. Déltől Dr. Dóda Ildikó Gyöngyösi Sándor biogombáiról tartott érdekfeszítő előadást az érdeklődőknek. Köszönettel tartozunk Sándornak, amiért az általa termesztett gombákból kiállíthattunk az asztalunkon!


A látogatók száma a délután folyamán sem csökkent. Folyamatosan kígyózott a sor az asztalok előtt. Közben a gyerekfoglalkoztatónál is dömping volt, készültek a szebbnél szebb alkotások. Négyen is nehezen bírták a gyereksereg ostromát. Mindeközben odakint a gombavizsgálóban állomásozó tagjaink nyugodtan beszélgethettek és napozhattak. Az időjárás ugyanis nem kedvezett most a gombáknak, kevés vizsgálatra volt szükség és lehetőség.


A nap nagyon gyorsan eltelt. Hirtelen fogyatkozni kezdtek a látogatók, majd szinte teljesen kiürült a terem. Pakolni kezdtünk, a két nappal későbbi általános iskolai kiállításra eltettük a legszebb, legérdekesebb gombákat. Sikeres napot zárhattunk. Fáradtan, de ismét élményekkel gazdagodva térhettünk haza.

Köszönettel tartozunk tagjainknak a hatalmas munkáért, mellyel segítették a sikeres kiállítást!
Hálásak vagyunk Gyöngyösi Sándornak a gyógygombákért és a gombász barátság további mélyítéséért!
Köszönjük a szervezőknek, hogy részt vehettünk az idei Gombanapon, s reméljük, hogy a jövő évben ismét számítanak majd ránk!

Üdv:

Dia