MIGE
2024. május 21.
Konstantin

Gombakiállítás Andókúton, az Északerdő Zrt. meghívására (2017.09.30)

 

Sziasztok!

Miután szeptember 30-án megszöktettük a Búza téri kiállítás gombáinak egy részét, Andókút felé vettük az irányt. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. meghívásának tettünk eleget, a Vadászkürt Expressz utasainak mutattuk be a gombák érdekes világát. Erre az eseményre négyen vállalkoztunk, vagyis inkább öten. Csillán, Gizuson, Jánoson és rajtam kívül ugyanis Liza, János kutyusa is a segítségünkre volt.


Varbóra megérkezve még volt időnk a megbeszélt találkozóig, így első utunk a helyi cukrászdába vezetett. Ódákat zenghetnénk az ott evett sütikről! Meg is állapodtunk, hogy visszafelé is eszünk valamilyen édességet, de ez végül elmaradt.


Kereken 14 órakor találkoztunk idegenvezetőnkkel, akit a sorompó őrének is nevezhetnénk. Fónagyságnál ugyanis elmozdult helyéről az Andó-kútra vezető úton lévő sorompó, majd miután behajthattunk, vissza is csukódott mögöttünk. Lassan haladtunk, ki-kinézve az autóból próbáltuk meghatározni az út menti gombákat.


Miután elrendeztük Andókúton a kiállítandó gombákat, volt egy kis időnk körbejárni a területet. Ennek köszönhetően még néhány fajjal bővíthettük a fajlistát. A látogatók rohama nem sokkal később két turnusban érkezett meg. Az egyik az erdőből, a másik a sínpár mellől közelített felénk. Így nem egyszerre kellett a közel 220 látogatót fogadnunk. Sok fiatal jött, a gyerekek egy része nagyon érdeklődött a gombák iránt. Az egyik kisfiú még néhány látogatónak is elmondta mindazt, amit tőlünk hallott. Mindezt magabiztosan, csillogó szemekkel.


A kiállítás ideje alatt többször is megszólaltak a vadászkürtök. Az egyik ilyen jelezte a szarvasgomba-keresés bemutatójának kezdetét. Az eldugott ritkaságokat Liza kereste, s a háromból kettőt meg is talált. Ez jó arány, hiszen a megmérettetés előtt szinte elsimogatták a látogatók a vizslát.


Hamarosan indulniuk kellett a kíváncsi nézelődőknek, hiszen a kisvonatnak még vissza kellett velük térnie a Dorottya-utcára. Voltak, akik nehezen tudtak elszakadni a gombáktól. Őket megbiztattuk, hogy hamarosan, október 7-én és 8-án látogassanak meg bennünket Bükkszentkereszten, ahol újabb kiállításunk lesz.


Elment a vonat, s nekünk nem maradt más hátra, minthogy rendet tegyünk. Már erősen sötétedett, mire elhagytuk Andókút mesebeli helyszínét.

Köszönettel tartozunk az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nek a meghívásért! És azoknak a tagoknak is, akik gyűjtöttek a Búza téri megmozdulásra, és egyúttal lehetővé tették, hogy Andó-kútra is szép kiállítást vigyünk.

A programról vendéglátónk honlapján is olvasható egy beszámoló:
http://www.eszakerdo.hu/magyar/aktual/2017/laev_vadaszkurt_expressz_cikk.htm

Üdv:
Dia