MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Hejőcsabán, a Hejőcsabai Református Egyházközségért Alapítvány gyermektáborában (2017.08.02)

 

Az Alapítvány évek óta megtartott Csendes Hét gyermektáborának idén a reformáció 500. éves évfordulója adott keretet. A 95 általános iskolás gyerek és kísérőik délelőttönként vallási foglalkozásokon vettek részt, majd ebéd után késő délutánig változatos, játékos időtöltés következett. Meghívott előadók mellett gyakorlott gyermekfoglalkoztatók nyújtottak színes lehetőséget a vidám és hasznos időtöltésre, a kötélhúzástól a pólófestésen át a mézeskalács készítésig. Egyesületünket az Alapítvány képviseletében Jobbágy Bertalanné Krisztina invitálta meg pár órányi ismeretterjesztésre, a gombák világával való játékos ismerkedés céljából, melynek Hörcsik Diánával ketten tettünk eleget.

 

Előző napokban Lévai Imréné Erzsike és Orliczky János segítségével sikerült pár gombát is begyűjteni a hőség ellenére, így ismét olyan bevezetővel tudtunk kezdeni, amelyben a vetített képek mellett egyidejűleg élő gombákkal szemléltettük az elmondottakat, beleszőve az előadásba. Ez a módszer most másodszor került alkalmazásra és hatásosabbnak bizonyult, mint az előadás utáni (vagy előtti) gombabemutató. Az oldottabb légkör megteremtése érdekében azonnali kérdésfeltevésekre is lehetőséget adtunk - ez még kicsit kiforratlannak bizonyult, a sok kérdés gyakran gátolta az előadás folyamatosságát. Egy próbát megért, kisebb létszámú csoportoknál valószínűleg alkalmazhatóbb lesz.

 

A nagy létszám miatt a templomban megtartott előadás ismét a gombák természetben, az ökológiai egyensúly fenntartásában betöltött szerepe, életmódjuk, étkezési értékük és egyéb felhasználási lehetőségeik köré épült, megemlítve a védett gombák körét és a fontosabb gombapárokat, általános tudnivalókat is. Utána bemutattuk azért a vitt gombáinkat együtt is, kötetlen formában válaszolva a még mindig sorjázó kérésekre. A felnőttek érdeklődése legalább akkora volt, mint a gyerekeké.

 

A kifestőink, totó és egyéb játékos foglalkozási kínálatunk most korlátozott érdeklődésre talált, úgy tűnt, a gyerekek többségének már inkább mozgásra volt igénye. Néhányan kifestőztek, de a totót inkább a felnőttek oldogatták meg - egyikük még haza is szaladt egy gombáért, amely nyugtalanította.

 

Összességében ez az alkalom is jól szolgálta az általános ismeretterjesztési célokat mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.

Köszönjük az Alapítványnak a meghívást és a kedves fogadtatást!

 

Szűcs Béla