MIGE
2024. május 21.
Konstantin

Egyesületi túra Szirmabesenyő irányában

 

Ismét nekivágtunk egy kalandnak, melyet Béres János vezetett. A mai MIGE-túra fő célkitűzése az előzetes elképzelések szerint az volt, hogy szorosabb és közelebbi kapcsolatba fogunk kerülni a pusztai kucsmagombával. Azonban ismét bebizonyosodott, hogy ember tervez, az időjárás meg azt csinál, amit akar.

Reggel 8 órakor találkoztunk a szirmabesenyői leágazásnál lévő benzinkút parkolójában. Túravezetőnk meglepetésére 23-an voltunk – kicsit sok egy helyre. Hiába, az idei túrák sikerei meghozták a kedvét a tagságnak és 8 vendégünk is jött.

Első úti célunk az út másik oldalán elterülő kiserdő volt. Bevallom, a tavalyi bolyongás után kissé félve léptem be a fák közé, és már az elején azon gondolkodtam, hogy többszöri eltévedés után vajon idén is a rengeteg túlsó felén lyukadok-e ki? Csodálkozom, hogy még senki nem szögezte ki az első vastagabb törzsű fára, hogy "Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel".

Mint ahogyan az lenni szokott, most is hamar szétszéledt a társaság, a találkozóig hátralévő szűk másfél órában kis csoportokba verődve lestünk be a bokrok alá, kutattuk a fák törzseit. És találtunk is hol boszorkánykörben, hol folyásban növő májusi pereszkét. Visszatérve a benzinkúthoz megnéztük, hogy eme finomságon kívül még mik rejtőznek a kosarakban?

Az előzetes fajlista elkészülte után kissé megfogyatkozva keltünk át a Sajón, néhányan másfelé vették az irányt. A folyó partján tovább keresgéltünk és egy területen nyár-fagombák sokaságára bukkantunk. Szüretelés után még mindig nem adtuk fel a reményt, tovább mentünk, hogy hátha találunk legalább egy árválkodó, csak ránk váró pusztai kucsmagombát is. Nem találtunk. A korábban bevált termőhelyet tavaly nem égették le, mostanra pedig szépen benőtte a fű. Mintha tűt  kerestünk volna a szénakazalban, annyi esélyünk volt, de legalább megpróbáltuk.

Ennek ellenére jó kedvvel, sikerélménnyel tértünk vissza a kocsikhoz. Bár a mai túra névadóját, a pusztai kucsmagombát nem sikerült megtalálnunk, mégis sikeres napon vagyunk túl. Egyrészt mindenki időben kijutott a kiserdőből, másrészt kárpótolhatott minket a májusi pereszke és a nyár-fagomba.

 

Hörcsik Diána

2016.04.17