MIGE
2024. május 20.
Bernát, Felícia

Első túránk 2008-ban, Komlóstető-Tapolca között

(Szűcs Béla beszámolója)

 

Jónéhány egyéni, kisebb csoportos kirándulást követően eljött egyesületünk 2008. évi első hivatalos, munkaterv szerinti túrájának ideje is.  Március 30-án Komlóstetőn, a busz végállomás közelében 26-an találkoztunk, hogy felderítsük a környék tavaszi gombáit. Bizakodtunk benne, hogy jelentős mennyiségű cseh kucsmagomba gyűjtésre is sor kerülhet, a korábbi egyéni kóborlások eredménye erre utalt.

 

Pillanatok alatt eldöntöttük, hogy kettéválunk, mert ennyi ember együtt túl sok gombagyűjtéshez. A társaság fele Miskolc-Tapolca irányába indult Rozgonyi László vezetésével. Arrafelé sok a vadcseresznyefa és alattuk mindig lehet kucsmagombára számítani. A többiek - köztük én is - Kóta Lajos vezetésével Bükkszentlászló felé mentünk, majd félúton kerültünk egyet a kőbánya felé és Komlóstetőre érkeztünk vissza. Arrafelé inkább kőrisfákkal találkoztunk, amelyek szintén a cseh kucsmagomba fő partnereinek számítanak mifelénk.

 

Már a házak fölötti erdőrészben rátaláltunk az első cseh kucsmagombákra, sőt nagy meglepetésünkre két vörösbarna papsapkagomba is előkerült. Az ismerős tisztásra érve teljes díszükben virágzó tavaszi héricseket fotózhattunk, sőt még néhány szál leánykökörcsin is ránk mosolygott. Aztán ismét erdő - és megtapasztaltuk, hogy nem minden kőrisfa alatt nő gomba. De aki megtalálta az igaziakat, sokat szedhetett. Nekem egyszer volt ilyen szerencsém, el is maradtam rendesen a többiektől. Szerencsére a mobilok segítettek az egymásra találásban.

 

Közben valahol találtunk egy ismeretlen fajú, alig félcentis példányokból álló kehelygomba csoportot - lefotóztuk többen is. Előkerült egy redős papsapkagomba is, majd egy hármas csoportban nőtt cseh kucsmagomba együttes. Ritka látvány. Előző nap fotóztam egy hasonlóan három tagból álló csoportot Miskolc-Tapolcán, de azok nem voltak ennyire összenőve. Mindenfelé illatos ibolyák, fehér és lila odvas keltikék illatozó tömege között jártunk - már ezért is megérte volna eljönni.

 

Ragyogó időben, kellemes társaságban gyorsan ment az idő - már vissza is érkeztünk az indulási ponthoz. Rövid túra volt, de elsőnek talán elég is ennyi. Számomra nagyon fontos eredmény, hogy Kóta Lajos magyarázatának és bemutatójának köszönhetően  több társammal együtt megtanultam végre ilyenkor is felismerni a kőrisfákat.

 

A Tapolcára indult csapat utólagos beszámolója szerint ők is találtak elegendő gombát, a hangulattal sem volt baj - jól kezdődik az idei gombász évad!