MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Hogy mik vannak!

 

Mindig készülök rá, hogy egy-egy érdekes olvasói fotósorozat történetét megírjam, de ma tényleg megteszem. Mert ilyen tényleg nincs még egy!

 

Fodrászra várok, jelez a mobilom. Izgatott ismeretlen férfihang. Mondja, hogy küldött pár fotót e-mailen, nézzem majd meg. Szoktam, de mással nyilván rossz tapasztalatai voltak, hát inkább szólt.

Egy kis szerelő műhelye van Tatabányán, amelyben az üllő mellett és máshol is gombák kezdtek nőni. Nem bántotta őket, azok meg kibírtak minden rázkódást, ami az üllőről átterjedt rájuk is és csak nőnek, nőnek. Már igen nagyok. Mifélék lehetnek?

 

Hazatérve azonnal géphez ültem, fotókat néztem. Zsúfolt műhelyrészlet, a munkapad végénél jókora nyárfatuskón egy üllő, körülötte tényleg mindenfelé gombák. Megismertem, rőt fagomba (Lentinus cyathiformis) – de egy lakatos műhelyben? Most már én telefonáltam.

Kiderült, hogy az üllő alapjául szolgáló nyárfa tuskó több mint két évig a szabadban ázva-fázva várta a sorsát, amíg idén rendeltetési helyére került. A zárt, klimatizált helyiségben egy bő hete gondolt egyet és elkezdett gombákat növelni. Kicsit sápadtabbak a szabadban termő fajtársaknál, de amúgy szemmel láthatóan jól érzik magukat.

A szerencséjük a mai napig tartott – szükség lett az üllőre, a túl nagyra nőtt gombákat leszedte Bocsi Ferenc, a gazda.

Igaz, azt mondja, másfelé is nőnek még a helyiségben. Kértem, küldjön azokról is fotókat. Most azokra várok.

 

Röviden ennyi. A fotókat a beszámoló mellett meg lehet nézni.

 

Lejegyezte: Szűcs Béla

2013. május 06.