MIGE
2024. június 13.
Anett, Antal

Baskával Miskolctapolcán

 

Lengyel gombász kolléganőnk "rendes" neve Barbara Piech, de így többségünk nem ismerné fel, kiről van szó. Nekünk ő Baska. Így ismertük meg évekkel ezelőtt, amikor még a lengyel internetes gombászklub oszlopos tagjaként járt nálunk és nem szoktunk le róla azóta sem, hogy most már gyakran egyedül, magánemberként is betoppan. Meglátogatni magyar barátnőit, segíteni Hodobay Marikának és közben ha alkalmas az idő, gombászgatni egy kicsit.

 

Baska azok közé a gombászok közé tartozik, akik kosaruk egyik rekeszében a fotós felszerelésüket hordják, a másikba esetleg tesznek gombát is, ha nagy a csábítás. Olyanokkal szeret gombászni járni, akiknek van türelme megvárni a gombafotózással járó aprómunka elvégzését, szűrőzést, fényterelést, állványozást, miegymást. Többször voltam már vele kettesben - hármasban erdőt járni, náluk nem növő gombafajokat keresni. Lengyelül ugyan egy szót sem tudok, de németül megértjük egymást és már egészen jól beszél magyarul is (tanfolyamon tanul).

 

Ezúttal is Marikához jött elsősorban, de azért könnyen rá lehetett venni egy kis erdei bóklászásra a közelben, Miskolctapolcán. A hideg idő ellenére itt rendszerint található gomba ilyenkor is, legalábbis az apró, de annál érdekesebb  tömlősgombák közül. Most Magyar Józsefné (Valika) mutatta meg neki kedvenc helyeit, a fotók tanúsága szerint nem eredménytelenül. Ezek közül mutatunk most be néhány érdekességet.

 

Szűcs Béla