MIGE
2024. december 05.
Vilma

Májusi pereszke - Calocybe gambosa

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Szentgyörgygomba, szentgyörgypereszke

 

Kalap: 4-15 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd kiterül, széle eleinte begöngyölt, majd többé-kevésbé hullámos lesz, krémszínű, világosokkeres, szürkésokker, felülete csupasz.

 

Lemezek: a tönkre foggal ránőnek, keskenyek, sűrűn állók, fehéresek, krémszínűek.

 

Tönk: 5-8 cm hosszú, 1-3 cm vastag, bunkó alakú vagy lefelé vékonyodó, esetleg kissé hasas, a kalaphoz hasonló színű.

 

Hús: a kalapban vastag, rugalmas, a tönkben szálas, fehéres, krémszínű, erősen lisztszagú és -ízű.

 

Előfordulás: április közepétől június elejéig (néha ősszel is), lomberdőben, erdőszélén, réten növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező téglavörös susulykával és az ehető tejpereszkével.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2011.05.07 Budakeszi
Fotó: Szilvásy Edit
 
2008.05.07 Bükkszentlászló
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.05.07 Bükkszentlászló
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.05.02 Bükk, Kis-Farkaskő
Fotó: Kaposvári László
 
2008.04.24 Bükkszentlászló
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.04.17 Bükk, Nagyköves
Fotó: Szűcs Béla
 
Színváltozat
Színváltozat
2007.05.08 Bükk, Komlóstető
Fotó: Szűcs Béla
 
2006.05.18 Bükkszentlászló
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.05.18 Bükkszentlászló
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához