MIGE
2021. január 28.
Karola, Károly

Fehér gereben - Hydnum albidum

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 3-10 cm széles, domború, majd lapos, fehéres színű, megszáradva sárguló.

 

Termőréteg: fehéres, krémszínű, idősen kissé sárgul, tüskéi viszonylag vékonyak, sűrűn állók, törékenyek.

 

Tönk: központi helyzetű, fehéres, száradva sárgul.

 

Hús: fehér, csak a tönk aljában krémszínű.

 

Spóra: széles elliptikus 4,5-5,5 x 3-4 µm, a bazídium öt vagy hatspórás.

 

Előfordulás: VIII-X.; fenyő- és vegyes erdőben, savanyú talajon nő, Közép-Európában ritka, a Földközi-tenger mellékén gyakoribb. Magyarországon ritka gombafaj.

 

Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtaláltuk, hagyjuk termőhelyén!

 

Megjegyzés: kisebb spórái alapján biztosan elkülöníthető a sárga gerebentől (Hydnum repandum).

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A fajleírást a forrás alapján Szabó Ernő levelezőnk jegyezte (2020.10.23).

 


2020.10.23 Bükkszék
Fotó: Szabó Ernő levelezőnk
 
2020.10.23 Bükkszék
Fotó: Szabó Ernő levelezőnk
 
2020.10.23 Bükkszék
Fotó: Szabó Ernő levelezőnk
 
2020.10.23 Bükkszék
Fotó: Szabó Ernő levelezőnk
 
2020.10.23 Bükkszék
Fotó: Szabó Ernő levelezőnk
 

Vissza a fajlistához