MIGE
2019. január 21.
Ágnes

Olajzöldes pereszke - Tricholoma joachimii

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 4-8 (12) cm széles, olívsárgás, sárgásbarna, felülete sötétbarna, finom pikkelyekkel, tapadós.

 

Lemezek: fehéresek.

 

Tönk: 1,5 cm-nél vastagabb, világos kalapszínű, szálas-pikkelyes, csúcsa világosabb.

 

Hús: fehéres; lisztszagú és -ízű, enyhe.

 

Spóra: kerek, elliptikus, 6-8 (9) x 5-6 µm. Spórapora fehér, nem amiloid.

 

Előfordulás: VIII-X; kéttűs fenyő alatt, savanyú talajon. Magyarországon nagyon ritka (VL3).

 

Étkezési érték: étkezési értéke ismeretlen, ne fogyasszuk!

 

Hasonló fajok: az olajbarna pereszke (T. fucatum) olívbarnás tönkje sötétebben szálas, pikkelykés, karcsú, max. 1,5 cm vastag, kalapja olívbarna, tapadós, sugarasan, benőtten, sötétebben szálas, lemezei fehéresek, húsa lisztszagú, enyhe vagy kissé kesernyés, lucosokban nő, Magyarországon ritka (VL3) nem ehető faj.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2018.12.16).

 


2018.10.12 Országos Gombakiállítás
Fotó: Szűcs Béla
 
2018.10.12 Országos Gombakiállítás
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a fajlistához