MIGE
2018. október 23.
Gyöngyi

Kénsárga fásgereben - Hydnellum geogenium

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 1-3 cm széles, szabálytalan formájú, mindig több kalap összenő, eleinte kénsárga, majd olívzöldes, olívbarnás, széle sokáig sárgás marad, felülete bársonyos, nem zónázott.

 

Termőréteg: tüskéi sárgák, barnássárgák, nagyon rövidek, hegyesek.

 

Tönk: rövid, szinte hiányzik, beleolvad a kalapba.

 

Hús: fiatalon kénsárga, majd olívzöldes, többnyire lisztszagú, leginkább keserű.

 

Spóra: zápfogszerűen dudoros, 4-5 x 3-3,5 μm. Spórpora barna.

 

Előfordulás: VIII-X; hegyvidéki lucosokban, savanyú talajon nő. Magyarországon még nem találták, nagyon ritka.

 

Étkezési érték: nem ehető, ritka faj, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén!

 

Megjegyzés: a fásgereben nemzetségben csak a kénsárga fásgerebennek van sárgás, idővel olívzöldes húsa.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              https://www.123pilze.de/DreamHC/Download/GelberKorkstacheling.htm

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

              MycoBank

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2018.08.27).

 


2018.08.19 Erdély, Gyergyóremete
Fotó: Fedor Ica
 

Vissza a fajlistához

Nemzeti Együttműködési Alap